dilluns, 26 de gener del 2009

NOTA SOBRE LES INCIDÈNCIES DEL CAP DE SETMANA


Els vents huracanats de dissabte només causen danys materials a Palau-solità i Plegamans

Afortunadament, a Palau-solità i Plegamans no s’ha patit cap dany personal pel temporal de vent que va afectar Catalunya el dissabte 24 gener. Tanmateix el vent sí que va causar un bon nombre de destrosses materials i molèsties com talls de llum i de telèfon.

La policia local de la vila va haver de treballar de valent durant tota la jornada -junt amb els cossos de protecció civil, mossos d’esquadra i bombers- per tal de protegir la ciutadania, atendre emergències i retirar obstacles que suposaven un perill pels embats del vent. Amb tot, els bombers van ser requerits en 4 ocasions a Palau-solità i Plegamans per fer front a les emergències que causava el vent.

Així, la policia local informa que s’han comptabilitzat un total de 22 arbres caiguts a la zona urbana de la vila. D’aquests, 13 arbres es van haver de retirar de forma immediata perquè afectaven a la circulació i a la seguretat de vehicles i persones a la via pública. S’ha de destacar la caiguda d’un arbre de grans dimensions a l’alçada del número 98 de l’avinguda Catalunya que va provocar el tall de la circulació en aquesta via durant una hora, fins que els bombers van aconseguir retirar-lo. Aquest arbre no va causar majors problemes en la principal artèria de la vila perquè va caure a les 06.45h del matí, quan gairebé no hi havia trànsit. Al final, la policia local només té constància d’un vehicle danyat per la caiguda d’un arbre.

D’altra banda, el vent va originar 4 avaries de diversa gravetat a la xarxa elèctrica, que van causar el tall del subministrament en diverses zones de la població al voltant de les 9h. Els barris més afectats van ser Can Riera, la Sagrera i Can Duran, on els veïns van estar sense llum durant més de 24 hores. A hores d’ara el servei està restablert a tota la vila. També hi va haver dues avaries de línies telefòniques a causa de la caiguda d’arbres.

Pel que fa a les destrosses en edificis, la policia local ha comptabilitzat despreniments de teules i canonades en 5 ocasions. Gairebé tots aquests incidents van succeir en finques privades, excepte un despreniment al Castell de Plegamans. Tot i que en cap cas els edificis han patit destrosses greus, en alguns casos va ser necessari el tall preventiu i momentani de la circulació de vehicles i persones a les vies adjacents. Pel que fa al Castell de Plegamans, seu de l’Escola Municipal de Música, durant el matí d’avui dilluns dia 26 s’ha reparat i assegurat la teulada davant del risc de noves ventades. L’antena que es troba al mateix edifici encara no ha pogut ser reparada i assegurada, per la qual cosa no es descarta la suspensió de les classes en cas que es torni a donar avís d’un nou temporal de vent en les pròximes hores.

Tornant als danys de dissabte, l’escola bressol Patufet i el CEIP Can Periquet van patir també destrosses menors. A l’escola bressol el vent va arrencar dues de les portes exterior mentre que a Can Periquet el vent va tombar la tanca perimetral exterior del complex.

Per últim, hi va haver un bon nombre de requeriments telefònics de la població per avisar d’emergències o per rebre informació. De fet, la policia local ha destacat que la majoria de trucades telefòniques van ser motivades per les avaries elèctriques i la manca d’informació que els abonats van rebre de part de l’empresa FECSA-ENDESA.

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha creat una comissió d’emergències formada per tècnics i professionals de diverses disciplines per tal d’establir un protocol d’actuació immediata en cas de futures emergències, ja siguin meteorològiques o per altres causes.

En qualsevol cas, la policia local i demés cossos de seguretat, així com el propi Ajuntament, agraeixen a la ciutadania el comportament tan responsable que van demostrar durant el temporal així com el fet de donar avís de manera immediata en ser testimonis de situacions de risc i d’emergències. Gràcies a aquesta bona actuació dels cossos de seguretat i de la ciutadania s’ha pogut evitar que el vent causés danys personals i destrosses majors.


***NOTA: S’adjunta una imatge on es pot veure com els bombers acaben de retirar les restes de l’arbre de grans dimensions que va tallar l’avinguda Catalunya (antiga C59)

26 de gener de 2009