divendres, 13 de març del 2009

SEGUEIX INCREMENTANT-SE EL PRESTIGI DE LA NOSTRA POLICIA EN MATÈRIA D'EDUCACIÓ VIÀRIA


Nens i nenes de Palau aprenen seguretat viària gràcies a un crash test

Alumnes de Cicle Inicial de Primària de l’escola CEIP Josep Maria Folch i Torres de Palau-solità i Plegamans han participat en el Programa a les escoles Jané Educa que els convida a assistir al laboratori Crash Research Center on, a través de proves d’impactes frontal, visualitzen com un incorrecte ús dels cinturons de seguretat o de sistemes de retenció infantil, pot arribar a ser la diferència entre viure o patir seqüeles greus en cas d’accident de trànsit.

Aquesta acció es situa en el marc de la col·laboració que fa set anys que porten a terme l’empresa Jane i el RACC en el camp de la investigació de la seguretat en la mobilitat infantil.

Els nens i nenes de Palau, conjuntament amb l’Alcaldessa Mercè Pla, diversos regidors del consistori i responsables policials de la comarca han participat en la visualització d’imatges correctes i incorrectes relacionades amb la mobilitat, participació activa per conèixer la manera correcte de com desplaçar-se, l’aplicació de conductes responsables en els desplaçaments per tal d’aconseguir que els nens i les nenes no corrin riscos innecessaris, reflexió i valoració dels comportaments individuals que afecten a la mobilitat i, per últim, interpretació correcte dels aspectes que conformen la mobilitat, tant com a vianants com a usuaris dels vehicles amb o sense motor.

El moment de màxima expectació ha esdevingut quan els infants han pogut veure en directe les conseqüències de no portar sistemes de retenció infantil en el vehicle gràcies al laboratori Crash Research Center.

El programa ha finalitzat amb un pacte entre els educadors i els nens. Han acordat explicar l’experiència viscuda al laboratori a tots els seus amics i coneguts a canvi d’una bossa amb material educatiu de reforç relacionats amb la seguretat viària.

Aquesta activitat forma part des de l’any passat, del Programa d’Educació Viària de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans.

L’any 2007, segons dades del Servei Català de Trànsit, 28 infants d’entre 0 i 12 anys van morir o resultar ferits greus en accident de trànsit a la xarxa viària catalana. D’aquests, només la meitat 14, portaven un sistema de retenció adequat al pes i l’alçada i se’ls havia ajustat d’una manera correcta. En canvi, un total d’11 nens i nenes anaven deslligats o bé portaven mal cordats aquests accessoris de seguretat passiva. És a dir, prop del 40% de nens i nenes accidentats a Catalunya no portaven sistemes de retenció infantil.