dijous, 2 d’abril del 2009

NOTÍCIES

La mobilització dels empresaris

Impulsats per la PIMEC, es van concentrar a Madrid, davant el Congrés dels Diputats, més de mil empresaris. Va ser la primera concentració d’empresaris organitzada a Espanya, que representaven 1,23 milions de petites i mitjanes empreses. Exigien al Govern noves mesures eficaces i immediates per apaivagar i afrontar la crisi. Els manifestants van presentar 44 propostes per encarar l’actual crisi de liquidesa i fonamentar noves bases de progrés.

La vaga de les universitats catalanes

La vaga convocada pel col•lectiu contrari a l’aplicació del Pla de Bolonya no va reeixir. Es van fer amb normalitat, malgrat alguns piquets, més del 96% de les classes de les universitats catalanes. També es va dur a terme una manifestació nombrosa i pacífica. La normalitat a les universitats ha quedat restablerta i el repte segueix essent la necessària reforma del sistema en el marc europeu. Hauria de quedar ben clar, per un costat, el que pot ser un diàleg constructiu per l’aplicació dels nous estudis i titulacions, i per l’altre, l’oposició, per part d’alguns joves, al sistema polític i social vigent a les societats democràtiques del món.

Catalunya i les ciències de la vida

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET) és un centre de nova creació, i amb seu a Budapest. L’IET té previst establir diferents comunitats de ciència per coordinar els treballs dels centres públics i privats en cada àrea del coneixement a Europa. Catalunya és un ferm candidat per liderar a Europa les ciències de la vida, acollint a Barcelona, la recerca biotecnològica de l’IET. Catalunya disposa d’una xarxa de parcs científics i tecnològics, 70 empreses del sector i nombrosos i qualificats investigadors. El president del Biocat, Manuel Balcells, va explicar que acollir aquesta comunitat de l’IET seria una gran oportunitat de creació de riquesa pel país. Per aconseguir aquesta denominació, prevista per al 2010-2011, s’ha creat una oficina tècnica de la candidatura catalana, presidida per Balcells i amb el suport del Govern català.

L’ús de les noves tecnologies a Catalunya

Telefònica elabora anualment un informe sobre la societat de la informació a Catalunya. El director general, Kim Faura, va presentar el treball explicant que, per primera vegada, l’any 2008 Catalunya va igualar les mitjanes europees d’ús de les noves tecnologies. També va dir que Catalunya supera en un 11% la mitjana espanyola en l’ús de l’ordinador, en un 13% en connexió a Internet, i un 3% en mòbil. Un 59% de la població catalana utilitza Internet cada setmana i les empreses mitjanes i grans presenten un dels percentatges europeus més elevats en connectivitat.

El model lingüístic català és avalat per l’Eurocambra

El Parlament Europeu va avalar el model lingüístic català, amb el vot en contra del Partit Popular. Els parlamentaris van rebutjar una proposta contrària a Catalunya, presentada pel PPE i van aprovar la presentada per altres partits. El president de la Generalitat va celebrar la votació, “un bon missatge per als qui ataquen el nostre model lingüístic cada dia, que sàpiguen que no se sortiran amb la seva”.

El mal exemple de Caja Madrid

La lluita pel poder i pel nomenament d’un nou president de la Caja ha conduït a la presidenta de la Comunitat de Madrid a una "chulesca" intervenció en el seu funcionament i en els estatuts de la institució. El president de la CECA (Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis), el Sr. Juan Ramón Quintás, va qualificar l’actuació del Govern de la Comunitat de Madrid d’esperpèntica, i hi va afegir que “és l’intervencionisme més descarat en els 25 anys que porto al sector”. Quintás va esmentar que a Catalunya succeeix tot el contrari, ja que la Generalitat “mai ha nomenat, ni un sol membre dels òrgans de govern de cap de les onze caixes que existeixen a Catalunya”. Recentment, el Govern central ha portat al Tribunal Constitucional la nova llei promulgada pel Govern de la Comunitat de Madrid.