dimecres, 27 de maig del 2009

NOTÍCIES

L’actualitat de les caixes catalanes

El president de la Generalitat, en una intervenció al Parlament de Catalunya, va donar per fet que els propers mesos s’iniciarà un procés de fusió entre caixes catalanes per guanyar dimensió i poder fer front, amb més garantia, al futur. S’hi han produït reaccions immediates. Les entitats destaquen la seva solvència, garantida sense necessitat de fusions i una personalitat, com el professor Serra Ramoneda, expresident de Caixa de Catalunya, adverteix de la pèrdua d’identificació territorial en el cas de fusions. Hi ha converses i s’estan produint tot tipus d’especulacions. Siguin quines siguin les solucions, és clar que aquestes han de comptar amb un gran suport institucional, social, polític i ciutadà.

Spanair es mou

El president de l’aerolínia, Ferran Soriano, s’ha marcat l’any 2011 per fer realitat un ampli panorama de vols intercontinentals des de Barcelona, i fer de la capital de Catalunya un hub per a vols amb l’Amèrica Llatina, i competir, també, en aquest cas, amb Madrid. També s’ha signat un codi compartit amb Air Canada. El president confia obtenir beneficis a partir de l’any que ve. S’ha designat director general de l’empresa l’enginyer britànic Mike Szücs, amb una gran experiència en el sector i, fins ara, director de la línia aèria mexicana Viva Aerobus.

Les males celebracions

Els èxits del Barça i les consegüents celebracions finalitzen moltes vegades amb aldarulls i destrosses per part de grups de brètols estúpids. Els aldarulls han costat als barcelonins més de 146.000 €, 75.700 € en neteja i 69.700 € en mobiliari urbà malmès, al mateix temps que han provocat ferides a mossos d’esquadra. Els comerciants de La Rambla, els més perjudicats, i la ciutadania en general, alhora que condemnen aquestes actuacions dels indesitjables, exigeixen actuacions més contundents i resolutives per part de les autoritats municipals.

El Congrés Internacional d’Economia i Cultura

S’ha celebrat a Barcelona el Congrés Internacional d’Economia i Cultura, impulsat per la Cambra de Comerç. El seu coordinador, el professor Lluís Bonet, insisteix que a Catalunya hi ha un sector cultural que ha esdevingut una economia real, un dels sectors més productius del país que ocupa al voltant de 150.000 persones i aporta 1.615 milions d’euros de valor afegit brut. Representa el 3% del PIB de Catalunya i té un gran efecte multiplicador en altres activitats econòmiques. Com va dir el Premi Nobel de Literatura l’any 2000, Gao Xingjian, “la cultura no és un luxe, és una necessitat”, també en l’àmbit de l’economia.

La medicina alternativa a Suïssa

Es va fer un plebiscit, com exigeix la Constitució suïssa, i va resultar que un 67% dels electors van aprovar un nou article constitucional que permet incorporar-hi les medicines alternatives, l’homeopatia, les medicines tradicionals xineses, la teràpia neuronal... Més d’un centenar de parlamentaris, metges, terapeutes i científics s’han constituït en comitè promotor de suport per les medicines complementàries i s’han fixat com a objectiu que aquestes teràpies siguin abonades per la seguretat social, amb la condició que siguin practicades per metges.

Un manifest per la UNESCO

Intel•lectuals francesos, amb Bernard-Henry Lévy com a primer signant, han fet públic un manifest en què denuncien a Farouk Hosni, ministre de cultura egipci durant més de quinze anys, per les seves expressions i actuacions antiisraelianes, que l’incapaciten per ser designat director general de la UNESCO, com se l’ha proposat. Entre d’altres informacions de Hosni, “Israel mai ha contribuït a la civilització, ja que l’única cosa que ha fet és apropiar-se dels béns dels altres”. Al mateix temps s’ha oposat sempre a la normalització de les relacions del seu país amb Israel. El manifest reclama de la comunitat internacional que impedeixi el nomenament d’aquesta persona per a aquest càrrec.