dimarts, 14 de juliol del 2009

I LA GENT REACCIONA DE FORMA MASSIVA DAVANT L'INACCEPTABLE INVASIÓ DE COMPETÈNCIES!




Veïns i Ajuntament, en contra del Pla Territorial Metropolità de Barcelona

El Pla preveu establir una nova ciutat que podria acollir a entre 30.000 i 50.000 nous habitants en sòls agroforestals

Els veïns i l’Ajuntament van convocar una segona reunió, avui, dia 14 de juliol, a les 20.00h, al Teatre de la Vila

Un bon nombre de veïns i veïnes, més d’un centenar, van omplir de gom a gom l’Auditori de la Masia de Can Cortès en la reunió que va convocar l’Ajuntament el vespre del 13 de juliol per informar de les afectacions negatives que el Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB) provocarà -tal i com s’ha dissenyat- al territori de Palau-solità i Plegamans.

L’Alcaldessa de la vila, Mercè Pla, el regidor d’Urbanisme, Josep M. Serraviñals, i el regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, Abel Julien, van exposar el PTMB dissenyat des del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. El consistori va mostrar-se clarament en contra del que estableix el PTMB per al municipi, ja que, entre altres qüestions, contempla una gran àrea per urbanitzar al sector nord-oest del municipi, on ara hi ha sòls agroforestals, que afectaria també a zones dels termes municipals de Caldes de Montbui i de Sentmenat. El PTMB estableix una gran àrea per urbanitzar des del traçat dissenyat per al IV Cinturó, que envoltaria el municipi per l’extrem nord, fins a les zones urbanes actuals de Palau-solità i Plegamans.

“El Pla preveu establir una nova gran ciutat en els sòls agrícoles i forestals que s’estenen des dels barris de la Pineda, Can Duran, la Sagrera, Can Riera, Santa Magdalena i Can Parera fins a Caldes de Montbui i Sentmenat”, va explicar Josep M. Serraviñals. “El Pla s’ha fet d’esquena a les aportacions de l’Ajuntament, no ha permès una participació ciutadana real i no contempla la voluntat de la ciutadania palauenca”, va denunciar l’Alcaldessa, Mercè Pla.

“Els veïns i veïnes ja van expressar, durant el procés participatiu del POUM, que es troba en procés d’execució, el seu desig de posar límits al creixement de població i de protegir l’entorn agrícola i forestal del municipi, els seus paisatges i els espais naturals que conserva”, va completar l’Alcaldessa.

Per la seva banda, la regidoria de Sostenibilitat i Medi Natural “està treballant intensament per enllestir la Carta del Paisatge del municipi, que englobarà aquestes zones amenaçades, que podrien acollir, si s’acompleix el PTMB, a entre 30.000 i 50.000 habitants”, tal i com va explicar el regidor Abel Julien. “Malgrat que la Carta del Paisatge, que volem elaborar amb la col·laboració de Caldes de Montbui i de Sentmenat, no és vinculant, pot ser una eina molt útil per protegir els sòls amenaçats i evitar l’exagerada urbanització de tota aquesta zona que preveu el PTMB”, va afegir Abel Julien.

Els responsables polítics van exposar a la ciutadania la conveniència de presentar al·legacions al PTMB, proposant que s’adhereixin al document d’al·legacions conjuntes que ha preparat el consistori. “El termini per presentar al·legacions ciutadanes finalitza el 24 de juliol”, va avisar l’Alcaldessa abans de queixar-se del fet que “la Generalitat ha retallat els terminis que se solen establir en aquests casos, escurçant-lo a un mes que coincideix amb les vacances de molta gent”.

Un cop exposades les explicacions del consistori i la seva posició clarament en contra envers el que estableix el PTMB per al municipi, els veïns i veïnes presents van fer sentir la seva veu, que també va ser majoritàriament contrària al que estableix el Pla. A banda d’expressar el rebuig al PTMB, van proposar accions de sensibilització per a què la ciutadania palauenca s’organitzi, així com mobilitzacions per aturar els usos dels sòls que preveu el PTMB a Palau-solità i Plegamans, el creixement desmesurat del municipi i exigir millores en el PTMB en aspectes com la mobilitat a través del ferrocarril. Alguns dels veïns van demanar a l’Ajuntament que sol·liciti a la Generalitat de Catalunya una moratòria del termini de presentacions d’al·legacions, cosa que va acceptar l’Alcaldessa tot i manifestar el seu “escepticisme” a causa de “la poca sensibilitat que s’ha demostrat en aquest procés envers la posició del consistori”.

En la reunió del dia 13 es va acordar la creació d’una comissió de treball ciutadana que s’encarregarà d’organitzar mobilitzacions, estratègies i contrapropostes per tal que la Generalitat de Catalunya reconsideri el PTMB, almenys pel que fa a les afectacions a Palau-solità i Plegamans, i el canviï tenint en compte les aportacions i l’opinió de la ciutadania palauenca. Els mateixos veïns i l’Ajuntament van convocar una segona reunió per avui, dia 14 de juliol, a les 20.00h, al Teatre de la Vila, i en la qual es perfilarà el funcionament de la comissió ciutadana, així com les accions que durà a terme de manera immediata.