divendres, 30 d’octubre del 2009

MALGRAT LA CRISI, PENSANT SEMPRE EN L'INTERÈS DELS CIUTADANS


L’Ajuntament congela les taxes municipals per a 2010

Es crea un ventall de bonificacions de caire social per ajudar les famílies i les empreses a suportar la crisi

El Ple Municipal de Palau-solità i Plegamans va aprovar ahir per unanimitat la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici de 2010 proposada per l’equip de govern. “En el context de crisi econòmica i de la pujada d’impostos anunciada pel govern estatal aquest Ajuntament vol, dins de les seves humils possibilitats, ajudar la ciutadania en aquest moment de dificultats econòmiques”, va sintetitzar el regidor d’Economia, Albert Font, en començar l’exposició de la proposta de modificació.

La modificació implica la congelació de bona part de les taxes i, fins i tot, la bonificació gairebé total per part de l’Ajuntament d’algunes d’elles. És el cas de la taxa que fins ara calia pagar en concepte de plusvàlua pel traspàs d’un habitatge per raó d’una herència. Amb la modificació, l’Ajuntament bonificarà el 95% d’aquesta taxa, però només en els casos en què l’habitatge en qüestió sigui la residència habitual de les persones que hereten. “La bonificació del 95% en aquests supòsits és el màxim que permet la llei”, va especificar el regidor d’Economia, Albert Font.

A banda d’aquesta bonificació, amb la modificació aprovada al Ple bona part de la resta de taxes quedaran congelades. És el cas de la taxa d’escombraries, que es congela de cara a la ciutadania malgrat que la Generalitat ha reduït els cànons que retorna als municipis per la separació dels residus i per la puresa de la matèria orgànica. Per a l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans això suposa incrementar el dèficit pressupostari que registra el servei de recollida d’escombraries tot i els grans esforços que ha fet el municipi en aquest sentit amb la implantació del sistema de recollida porta a porta. “La Generalitat està deixant d’incentivar els esforços de municipis com el nostre i per això reclamem a l’Agència Catalana de Residus que rectifiqui la seva línia d’actuació”, manifesta el regidor de Gestió Ambiental, Ivan Costa.

També es beneficiaran d’aquesta modificació de les ordenances fiscals les famílies usuàries de les escoles bressol municipals. Es bonificarà el 42,43% de les quotes mensuals que han de pagar les famílies. L’ajut per accedir a les escoles bressol “s’universalitza per a totes les famílies que estiguin per sota del nivell de renda establert”, va explicar el regidor d’Ensenyament, Josep M. Serraviñals. “Amb aquesta modificació simplifiquem els requisits i els tràmits per donar resposta al número creixent de famílies que malgrat no tenir problemes especials de caire social sí pateixen seriosos problemes econòmics derivats de l’actual crisi”, va afegir el regidor.

La modificació d’ordenances fiscals congela també les quotes que paguen els usuaris de les Activitats Esportives Municipals, i introdueix rebaixes en la taxa de subministrament d’aigua en alguns supòsits. En concret, es crea una tarifa reduïda per a les llars que no superin el límit de 18m de consum d’aigua per trimestre. I també s’instaura una rebaixa de la taxa de subministrament d’aigua per a les indústries. “Amb això volem alleugerir, dins les possibilitats d’un Ajuntament com el nostre, les dificultats que estan passant moltes indústries del municipi”, va comentar el regidor d’Economia. Per últim, la modificació fiscal inclou la bonificació del 100% de la taxa per l’ús del Parc del Hostal del Fum a totes les escoles del municipi que vulguin fer-hi activitats.