divendres, 26 de novembre del 2010

SOM-HI TOTS, QUE NOMÉS QUEDEN DOS DIES!

DECLARACIÓ TANCAMENT DE CAMPANYA.
MÓN SANT BENET

El passat 17 de gener, en aquest mateix indret, vaig tenir l’honor de ser proclamat per CiU com a candidat a la presidència de la Generalitat.

Tal i com vaig expressar aleshores, avui, de nou, dos dies abans de que els ciutadans siguin cridats a les urnes i en el darrer dia d’aquesta campanya electoral, vull refermar els principis i el compromís que vaig proclamar en ser escollit candidat.

Durant aquests darrers anys hem après moltes coses. Hem après que el govern no és una finalitat per ell mateix, sinó que és tant sols un instrument. Un instrument molt important i molt potent, ben cert, però que només té ple sentit si és per posar-lo a disposició d’un projecte de país.

En aquests anys hem après també que l’esperit de servei és una actitud que es demostra sobretot en l’adversitat, quan no es disposa ni de la púrpura, ni de l’escalf que dóna el poder. Hem après i entès que des del paper que teníem assignat aquests anys calia demostrar al poble de Catalunya que el nostre compromís i la nostra voluntat de servir-lo era inalterable.

Hem trepitjat pobles petits, comarques poc poblades, viles mitjanes, ciutats grans i barris de tota mena. Hem escoltat a tothom que tenia quelcom per a dir-nos, i hem parlat a tothom que ens volia escoltar. I ara, que com el vell navegant potser estem a prop de fondejar a l’illa després d’una llarga travessia, certament tenim set. Però que ningú s’equivoqui, la nostra set no és de venjança, ni de revenja, ni de passar comptes. La nostra set està impregnada d’esperit positiu, d’afany per superar reptes, de voluntat d’aixecar el país, del sentit de reconstrucció que va inspirar fa uns anys els impulsors de la reforma d’aquest monestir, d’una reforma que va combinar amb encert la tradició i profunditat de les nostres arrels com a poble i com a cultura, i les ales que ens han d’enlairar en la plena modernitat del Segle XXI.

Volem fer arribar al cor i a l’ànima de tots els catalans que el destí dels pobles no ve marcat per les vegades que entren en crisi o cauen en el desànim, sinó per les vegades que són capaços d’aixecar-se, de posar-se dempeus i d’enlairar els seus ideals, els seus millors valors, els seus somnis i el seu esperit. I que si bé és cert que la història de Catalunya està farcida de moments de crisi, de caigudes i fins i tot de capitulacions; si bé és cert també que en molts d’aquests moments ens han manllevat institucions, drets, recursos i llibertats. Si bé és cert tot això, la mateixa història de Catalunya demostra de manera rotunda que el que mai hem perdut, el que mai ens han pogut treure, el que ni els vents més intensos han pogut apagar, és la flama que segueix escalfant la nostra catalanitat i la nostra voluntat de ser un poble lliure i una nació plena.

El poble de Catalunya avui està de nou en condicions de construir la Catalunya moderna, capdavantera i d’avantguarda que varen idear els modernistes. De conformar la Catalunya ordenada, cívica, culta i harmònica que varen escriure Prat de la Riba i els noucentistes. D’esdevenir la Catalunya econòmicament pròspera, socialment justa, políticament lliure i espiritualment gloriosa, que el President Macià va prometre al poble. I d’enfortir la Catalunya de convivència, prestigiosa, respectada, oberta al món, moderna i digna, que tota una generació de catalanistes amb el President Pujol al capdavant varen construir durant dues dècades.

El canvi és possible. El canvi està en marxa. Depèn de tots plegats fer-lo realitat. Arreu del país hi ha un anhel de canvi. Un canvi impregnat d’actituds d’humilitat, de voluntat de servei, de compromís, de responsabilitat, de gust per la feina ben feta i de recerca constant d’unitat. Els homes i les dones de CiU, seguint el nord que vàrem establir fa molts mesos en aquest mateix monestir de Sant Benet, hem presentat propostes i idees per sumar al canvi una gran majoria que permeti oferir un govern fort, seriós, respectat i cohesionat per fer una Catalunya millor. Amb tota la modèstia, conscients de les grans dificultats i de les pròpies febleses, sense anar contra ningú, però amb convicció i tota la il·lusió, crec sincerament que hem demostrat que si Catalunya suma, pot, i que només així pren tot el sentit defensar una gran majoria per fer realitat un gran projecte de país.

Posem amb humilitat i serenor el nostre ferm compromís al servei del poble de Catalunya. De tots i cadascun dels set milions i mig de catalans i catalanes. I és amb aquesta actitud que us demano que sumem entre tots per a construir una Catalunya millor.


Món Sant Benet – Sant Fruitós del Bages, 26 de novembre de 2010