dimarts, 26 de juliol del 2011

EL GOVERN DE PLA REP A MADRID EL PREMI DEL CONCURS CAPITAL DE LA BIODIVERSIDAD!

Algú recorda les riotes de l'oposició formada pel PSOE de Palau i per ICV a l'anterior legislatura amb els temes relacionats amb el Medi ambient? Recordeu al regidor d'ICV fent mofa d'allò que ell anomenava "Solariums para lagartijas"? O quan hom s'en rèia de la recuperació i millora del hàbitat per a determinades aus com el mussol banyut? Recordeu quan es posava en dubte la plena dedicació del Regidor Abel Julién amb tota mena d'improperis i especulacions? Podeu fer memòria del que deien aquesta gent sobre la forma de desbrossar, de repoblar l'entorn de la riera, etc?

Doncs, ara resulta que, "a títol pòstum", s'atorga al nostre ajuntament un premi estatal per la bona gestió portada a terme en tota aquesta materia al llarg dels darrers anys. I suposo que encara recordeu qui ha governat aquest municipi des del juny de 2007 fins al juny de 2011.

Palau-solità i Plegamans, amb el seu ajuntament al capdavant, ha rebut el premi al concurs sobre la capital española de la Biodiversidad. Tota la gestió realitzada pel govern conformat per CiU, ERC i PP amb el projecte Riera Viva sobre la recuperació de la flora i fauna de la Riera de Caldes al seu pas per Palau, la projecció i execució de la Ronda Verda, el planejament mediambiental del parc de l'Hostal del Fum, la recollida selectiva i porta a porta de les escombraries i la gestió dels residus, la recuperació d'espècies protegides autòctones, i un llarg etcètera, han fet que siguem un dels nou municipis premiats. I com, en tantes altres matèries, com en Educació Viària per part de la Policia Local, o els reconeixements de la mateixa Diputació en la cogestió de l'Escorxador, o també el reconeixement europeu al tractament energètic a tots els edificis municipals..... Potser seria falsa modèstia dir que ens haviem començat a acostumar a rebre reconeixements per la gestió municipal. El darrer aquest, que, per si amb el que he dit no era suficient, també ens premien per la planificació que conté el nou POUM encara pendent d'aprovació però, que fins el passat mes de juny podiem considerar-lo plenament consensuat amb tot el ventall de forces polítiques municipals a excepció d'ICV, que ara s'encarregarà de gestionar els seus darrers esculls.

Després de tanta demagògia amb tot el que es refereix a les dedicacions exclusives dels regidors, amb els sous, amb els càrrecs de confiança..., ara començaran a esvaïr-se dubtes en aquest sentit. Segur que pocs més reconeixements veurem al llarg d'aquesta legislatura. Però, malgrat afirmen que no hi ha diners, que hem deixat la caixa vuida, no han deparat en masses restriccions a l'hora de desplaçar tècnics i regidors, (Abel Julien inclòs), a Madrid per recollir un premi sobre matèries en les que tantes mofes s'havien vertit. Sort que, al menys, han reconegut l'evidència i han convidat a l'ex regidor de l'àrea a recollir el premi a Madrid.

Sembla que per pagar determinades factures no hi ha presa al·legant que s'ha deixat l'economia municipal molt deteriorada; però, si hem d'anar a Madrid tota una colla, ens els gastem, si hem de fer un sopar de col·laboradors de la ràdio amb tota la pompa per a trenta persones, ens els gastem...., si aquell que va contractar l'anterior govern s'ha d'esperar a cobrar, que s'esperi, que primer va el lluïment d'un govern que viurà de l'obra que tant es va dedicar a criticar!

Com sempre, a continuació reprodueixo la informació que apareix a la web municipal:



Palau-solità i Plegamans és un dels 9 municipis de l’Estat guardonats en l’edició 2011



L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha estat premiat al concurs Capital de la Biodiversitat, que organitza la Fundació Biodiversitat, entitat pública del Govern d’Espanya dependent del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. Ha estat guardonat en la 2a edició del premi. Des del 2010, any de la primera edició, la iniciativa ha recopilat més de 600 projectes en matèria de biodiversitat de gairebé 100 ajuntaments. A banda de Palau-solità i Plegamans, en aquesta edició només hi ha uns altres dos municipis catalans guardonats: Granollers i Lleida, dins la Categoria C (municipis de 30.000 a 200.000 habitants).



L’acte d’entrega dels premis es va celebrar a la seu madrilenya de la fundació. En representació de l’Ajuntament, hi van acudir la regidora i Tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Territori i Medi Ambient, Àngels Marcuello, l’anterior regidor de Medi Natural i Sostenibilitat,Abel Julien, i el tècnic municipal de Medi Ambient, Jordi Recordà. Van rebre el guardó de mans d’Ana Leiva, directora de la Fundació Biodiversitat.



Segons el comunicat de la fundació, Palau-solità i Plegamans ha rebut el 2n premi de la Categoria B (municipis de 5.000 a 30.000 habitants), “pel seu Pla General Urbanístic per al 2011, que incorporarà normativa sobre avaluació ambiental de plans i programes, i la legislació més recent per garantir la protecció de la biodiversitat”. Entre els projectes més destacables, continua el comunicat, “figuren la millora de la qualitat ecològica i els valors ambientals de la Riera de Caldes i la Riera de Sentmenat, i el Projecte Rius (de custòdia fluvial) a la Riera de Caldes”.



Millora mediambiental

El premi a la candidatura de Palau-solità i Plegamans s’explica en el global d’actuacions que s’han dut a terme en els darrers anys en matèria de millora del medi ambient i de la biodiversitat. Per exemple, el municipi va presentar a la Fundació Biodiversitat projectes com la Ronda Verda de la Riera, que ha permès recuperar espais degradats per a l’ús ciutadà i per apropar les persones al medi natural. També es va presentar el projecte Riera Viva, que ha avançat molt en la recuperació de l’ecosistema de la Riera de Caldes amb la reintroducció de vegetació i fauna pròpies de les rieres mediterrànies.



Alhora, el municipi va exposar també la millora de la biodiversitat al Parc de l’Hostal del Fum, la gestió sostenible de les àrees verdes del municipi, la millora de l’ecosistema de la Riera de Sentmenat, i les activitats d’educació ambiental com les xerrades i sortides o la custòdia de territori i el Projecte Rius. Aquest últim, en concret, va implicar alumnes de centres educatius del municipi en l’estudi i la protecció de la biodiversitat de la Riera de Caldes.



A banda de Palau-solità i Plegamans, els altres municipis premiats han estat Puebla de Sanabria (Zamora), Astillero (Cantàbria), El Oso (Àvila), Granollers (Barcelona), Lleida, Mijadas (Càceres), Monleras (Salamanca) i Ourense. Puebla de Sanabria és el municipi que ha estat escollit Capital de la Biodiversitat per representar Espanya al Projecte Life+ Capitals Europees de la Biodiversitat, que es desenvolupa en cinc països europeus (Alemanya, Eslovàquia, Espanya, França i Hongria).

Felicitats Abel!