dimarts, 11 d’octubre del 2011

PROGRAMACIÓ DE RÀDIO PALAU 2011/2012

El passat dia 3 d'octubre es va donar el tret de sortida a la nova programació de Ràdio Palau per a la temporada 2011/2012 que comença aquest octubre per acabar a finals de juny de l'any vinent. Dimecres passat en el debat celebrat a l'emisora el director ens oferia la possibilitat de fer una valoració d'aquesta nova programació, i he pensat que seria prudent fer públic algun comentari al respecte.

M'agradaria no haver de recordar, tot i que la memoria de vegades és molt curta, que venim d'on venim; i que, després de l'obligat tancament de l'emissora per raons òbvies i del tot demostrades malgrat l'excés de demagògia interessada emprada en el seu moment, ara sí que gaudim, després de tants i tants anys de governs socialistes que mai van optar per fer-la legal, d'una emissora municipal legalitzada, amb projecte aprovat pel Ministerio de telecomunicaciones i homologada per la Generalitat de Catalunya. Disposem d'un director professional periodista, com mana la llei, i d'una estructura de funcionament que, ara per ara, ens ofereix clares garanties d'esdevenir una ràdio participativa, plural i imparcial des de tots els punts de vista: de continguts, d'informació i de professionalitat.

Molts van haver de callar al observar la gran aposta de l'anterior govern, i jo com a Regidor de Comunicació d'aleshores, per seguir implicant d'una forma decidida a les entitats del poble, a la seva gent i a tantes i tantes òptiques i plantejaments ideològics. ara, seguint amb el camí marcat la temporada passada, segueixen implicant-se un gran nombre d'entitats, col·lectius i persones, havent-se afegit a les ja col·laboradores, algun grup de joves així com l'associació dels amics del Contry de can Falguera, que s'afegeix a la Casa d'Andalusia, ADisPap, alfons Navarro, Rafael Oliver dels Amics de la Música Clàssica, Plataforma Aturem la guerra, els joves del grup de teatre Farrigo Farrago, els joves de la Descoordinadora, d'altres joves a títol particular, i un llarg etcètera que probablement ja coneixeu i que us animo a seguir diàriament.

Valoro molt positivament la nova programació per constituir una autèntica aposta per continuar amb la tasca endegada ara fa més d'un any, per confiar amb els mateixos professionals i persones amb les que vam comptar nosaltres pel seu alt nivell d'implicació, de professionalitat i d'imparcialitat que ens garanteix una ràdio de qualitat preparada per a seguir creixent en mitjans, dotació de personal i per tant en audiència.

El sol fet de disposar de la figura d'un director periodista professional, d'una altra titulada en Comunicació per millorar la preparació i difusió dels continguts informatius, així com de la contractació de persones i empreses externes que mantinguin una oferta en antena prou variada i participativa, fa que m'hagi d'esforçar en confiar que això no variarà i que el nivell de creixement i implantació de la nostra emissora municipal, és a hores d'ara del tot imparable.

Què lluny queden aquells temps de cinc anys enrere on no només teniem una ràdio il·legal, sino que la mateixa estava dirigida per persones políticament afins, designades a dit i sense cap mena de selecció prèvia. què lluny queden aquells anys de governs socialistes que impedien cap t'ipus d'informació política, limitant-se a la retransmisió dels plens municipals en directe i en fer-ne un resum de cinc minuts el dijous posterior al ple.

Estic content que es segueixi apostant per emetre debats i entrevistes setmanals durant tota la temporada amb els representants de les diferents formacions polítiques, i que, per tant, l'actual govern socialista hagi entès que aquella dinàmica de funcionament no anava enlloc per poc plural, gens participativa i encara menys democràtica.

Penso que pressions, tard o d'hora n'hi haurà per mirar de controlar aquesta actual pluralitat informativa; però que el fet de comptar amb professionals que s'han guanyat el lloc mitjançant un concurs o oposició, ens donen unes certes garanties que els intents poden acabar essent frustrats.

Sí que, observo amb preocupació un cert increment de la presència del castellà en determinats programes propis que espero es sabrà redreçar adequadament. No ho dic pas per la Casa d'Andalusia, sino pel programa que s'anomena Infreqüència, que entenc poc propici per a una emissora pública i municipal, així com el programa on participa el regidor Juan carlos Tinoco qui, malgrat votar mocions en favor de la immersió lingüística i de fer del català una llengua prioritària i vehicular, acaba també expressan-se en la llengua de Cervantes. Estaria bé que reflexionessim en aquest extrem al pensar en l'utilitat d'una emissora pública i municipal.

Per acabar, felicitar als responsables de ràdio Palau per seguir confiant en el model implantat per l'anterior govern, i animar-los a ells així com a l'actual regidor a seguir en aquesta línia. Com també per seguir aplicant la planificació en el seu dia aprovada de disposar de la pàgina web www.radiopalau.cat, consolidant l'oferta de ràdio a la carta.