dilluns, 19 de desembre del 2011

REFLEXIONS SOBRE LA FIRA DE SANTA LLÚCIA

Aquest cap de setmana s'ha celebrat una nova edició de la Fira de Santa Llúcia al nostre poble. Més enllà d'afirmar si està més o menys consolidada, que hem de considerar que sí ho està i des de fa ja uns quants anys, sí que penso, en canvi, que li calen alguns canvis o replantejaments per tal de donar-li la dimensió i potenciació que li correspon.

Cal dir però, que després de tot el que van arribar a dir els qui ara ocupen el govern sobre la nova zona de vianants del centre, seria bo que finalment reconeguessin la gran obra feta i els grans beneficis de tota mena que això suposa pel comerç local i pel poble en general. que si era un centre fantasmagòric, que les botigues marxarien totes, que ells tornarien a deixar circular els vehicles pels seus carrers..., res de res! Ara observen i constaten la realitat i amb actes com els d'aquest cap de setmana o els de la passada Festa Major en la que hi van voler concentrar gran nombre d'actuacions, queda clar que volen oblidar aquells seus errors d'estratègia política i, com que pensen que la gent no té memòria, ja comencen a benegloriar-se d'un centre tant extraordinari.

Tornant a la fira de Santa Llúcia, convindreu amb mi que enguany ha transpirat una certa "tristesa", o, com diria algun periodista "independent" durant la passada legislatura, "ha resultado un poco anodina".

Crec que ha quedat palesa la voluntat d'entitats, d'escoles, d'agrupacions de tota mena de participar en fires com aquesta. Només cal veure la gran resposta obtinguda per la crida de Vaques i cabres recollint força més de 1500 euros per a la Marató de TV3; o la gran implicació ciutadana amb activitats com la recollida de signatures per fer que l'escola de can Periquet esdevingui un Institut-Escola per a nens i nenes de 3 a 16 anys, que sempre hi mantindrem el nostre suport, o bé la de recolzar que la llengua catalana sigui la veritable i única llengua d'ensenyament a les nostres escoles.

Però, dit això, també sembla que la celebració d'aquesta fira popular hauria de tenir lloc al menys dos caps de setmana abans de Nadal, ja que fer-la just el cap de setmana anterior fa que moltes persones ja hagin efectuat en d'altres fires les seves compres per adornar el pessebre o l'arbre, i que aquesta fira només acabi servint per fer les darreres compres d'aquelles coses que ens hem deixat per oblit. I, és cert que potser exagero, però em sembla que caldria plantejar-se un avançament de la fira.

D'altra banda, i també per tal de donar-li l'impuls necessari, també es podria proposar reduir-la a un sol dia, dissabte o diumenge, doncs això sol comportar una imatge de major participació de la gent i més dinamisme comercial, com passa, per exemple, amb el fora Stocs organitzat pels nostres comerciants cap a finals de maig o principi de juny.

D'altra banda, caldria replantejar-se la celebració de múltiples activitats coincidint amb la fira, ja que provoca que moltes persones deixin d'assistir-hi per poder acudir a aquests altres actes. Sense anar més lluny, serveixin com a exemple: els Pastorets representats pels nens i nenes de la catequesi a San Genís el dissabte al matí, o l'acte en favor del català com a llengua única vehicular a l'escola fet a can cortès també dissabte al matí, el ball de la gent gran a la tarda, el concert de la coral, el Festival d'hivern de les activitats esportives municipals el diumenge al matí o l'exhibició de patinatge i el concert de Nadal del diumenge tarda al pabelló i San genís respectivament.

Finalment, no sé d'on va sorgir la idea d'instal·lar atraccions de fira al costat del pabelló d'esports en lloc d'ubicar-les al costat mateix de la fira, ja sigui en el desocupat C. Anselm Clavé o, perquè no, en el mateix C. Padró. Això, sens dubte, ha fet allunyar persones, i per tant, clients a la fira de Santa Llúcia.

El que faig doncs, són simples reflexions encaminades a millorar aquesta fira, fer-la més atractiva a la gent, potenciar la festa i el comerç local, i si es pot, concentrar les diferents activitats a la zona del certàment i no allunyar a la gent del principal pol d'atracció.