dimarts, 3 de gener del 2012

LES FESTES DE NADAL A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS

Fa uns dies, un amic seguidor d'aquest blog a l'hora que actiu militant d'un dels grups polítics que conformen l'actual govern municipal, em deia que, ja que, segons ell, critico tot el que fa referència a l'Ajuntament, que com era que no deia res respecte del gran seguit d'actes que es fan per Nadal al nostre poble, la qualitat dels mateixos i la gran participació popular que s'hi observa.

en primer lloc, vaig haver de fer-li veure que això que només critico no és veritat i només cal que repassi els apunts publicats durant el passat mes de desembre per comprovar-ho. A continuació vaig manifestar-li la certesa del que afirmava respecte del gran nivell d'activitats portades a terme al nostre poble durant aquestes festes, I és que, em va semblar que el que en realitat li passava, és que era ell, i no pas jo, qui acabava de descubrir tot el que es fa durant el Nadal així com l'alt grau d'implicació de la gent en tots els actes. I per això vaig fer-li algunes reflexions:

El que es refereix a la Fira de Santa Llúcia ja fou exposat per mi en el corresponent apunt, i per això no em repetiré sobre el que ja vaig dir. sí que, en canvi, voldria dir que desconeixia en aquell moment que les atraccions instal·lades al costat del pabelló d'esports, corresponien a una iniciativa dels comerços de la Illa del Centre; i per aquest motiu considerava inadequat posar unes atraccions tant allunyades de la fira de santa Llúcia.

Dit això, el que sempre mereix una especial atenció és tot el que fa i simbolitza l'Associació pessebrista de Palau-solità i Plegamans; ja són 29 anys de dedicació a una de les tradicions més arrelades que hi ha a Catalunya, i ells són els autèntics artífex d'una gran part de les activitats durant aquestes festes i de provocar que tant ajuntament com d'altres entitats s'hagin anat animant amb el temps a dotar d'un contingut festiu i de participació del tot envejables en el nostre entorn. Això em satisfà molt com a palauenc però també com a soci d'una de les entitats que donen més sentit al Nadal palauenc.

A partir d'aquí cal valorar molt positivament la recuperació de la tradició de fer cagar el tió, que l'anterior govern va tornar a instaurar i que, des de l'any passat, també ha estat l'associació pessebrista qui s'ha encarregat de mantenir-la. A continuació, quelcom creat també durant l'anterior legislatura com són les agrupacions de cabres i Vaques, han acabat per implicar-se en les festes i en els diversos actes amb grans èxits com, per exemple, la butifarrada per recaptar diners per a la Marató de TV3 o el tió solidari; o, l'original incursió amb les innocentades del dia 28 de desembre.

No ens podem oblidar dels Pastorets del nostre grup local de teatre farrigo-farrago que, any rere any omplen el teatre de la vila amb la seva original interpretació pròpia d'allò que un dia foren els Pastorets d'en Folch i Torres, que encara podem aprofitar per anar-hi el proper diumenge dia 8 de gener.

Concerts de Nadal de la societat coral la Unió, que aquest 2012 cumplirà 90 anys d'existència! d'altres concerts, representació dels Pastorets dels nens i nenes de la catequesi a l'església de sant Genís, com també fa uns anys que porten a terme. Com no podia ser d'una altra manera, i donat que ja estava degudament aprovat i pressupostat per l'anterior govern, s'ha realitzat novament el ja habitual Pati Lúdic durant els dies 27, 28 i 29 de desembre. dies en els que els nostres fills no tenen o no saben en què ocupar el seu temps, i que això fa que molts pares i mares es sentin aliviats durant uns dies d'una pressió per fer activitats, de vegades inassumibles, reivindicades pels petits de la casa. I en quant a tot el que depèn de l'Ajuntament, cal agraïr el fet que hagin mantingut el format, iniciat l'any passat, de la festa de la nit de cap d'any, en la que l'estalvi econòmic és total sense que això vagi en detriment de la festa en sí. I també valoro molt positivament el fet que s'hagi mantingut la mateixa il·luminació nadalenca dels nostres carrers i places amb aplicació de les mateixes mesures d'estalvi que l'any anterior pel que fa a dies d'encesa i horaris.

Què dir de l'Associació de Comerciants amb els seus sortetjos i concursos que, cada vegada més, aconsegueixen que els nostres convilatans no marxin a fer les seves compres fora del municipi, i donin vitalitat i riquesa a un poble que, ara ja té un centre que fa dos anys no tenia, i que tot plegat ha redundat en grans avenços per als nostres botiguers. L'Associació de comerciants de la Illa enguany s'ha superat amb d'altres sortetjos i concursos, amb la instal·lació del parc d'atraccions de Nadal del costat del pabelló, oferint vals per pujar a les atraccions en qüestió, etc. fins i tot, hi ha hagut botiguers de carrers determinats que s'han constituït en agrupacions de facto per organitzar els seus propis sortetjos i fomentar que la gent no només es quedi a comprar a Palau sino que, en algun cas, potser han aconseguit atraure persones d'altres municipis perquè vinguin aquí a fer les seves compres.

Haig de reconèixer, amb tot el respecte i com a qüestió estrictament personal, l'alegria que ha suposat deixar d'observar determinats personatges impropis de la nostra cultura voltant pels carrers de Palau i de Plegamans, fent que, de veritat, el que s'imposi siguin les nostres autèntiques tradicions: el Caga tió, els pessebres, els Pastorets i els reis mags d'Orient! Per cert, respecte del recorregut de la cavalcada dels Reis, a qui se li ha acudit fer passar-la pel Camí de can Pavana? Que no hi havia llocs millors? Que no han vist que aquell tros de recorregut és estret i pot comportar perill per a les persones que vulguin esperar les carroces allà? Que no han vist el barranc?

S'acaben les festes amb la satisfacció de comprovar com tota la feinada feta fins ara per tot el poble: els ajuntaments diversos, les entitats culturals, esportives, de comerciants i la gent amb la seva gran implicació, s'ha anat aconseguint que les festes de Nadal siguin de les que més brillen del país!