dimarts, 10 de juliol del 2012

L'OBSESSIÓ PEL 2005

Des que fa algunes setmanes es van començar a editar informacions relatives a l'àrea municipal de Joventut, ja sigui per comentar la posada en funcionament dels nous bucs d'assaig, per parlar de la Cogestió a l'espai Jove l'Escorxador o per "desinformar" sobre una extranya forma de mancomunar serveis amb d'altres municipis, es fa referència, en totes i cadascuna de les informacions publicades, a l'any 2005. Sembla que, en matèria de Joventut, tot provingui d'aquell any i que, entre mig, no hi hagi hagut res.
 
Salta a la vista que tot respon a una mena d'estratègia comunicativa de la Regidoria de Joventut encaminada a portar a la gent a pensar que tot fou creat l'any 2005, que durant la legislatura 2007/2011 es va anar tirant, i que ara es reemprenen les iniciatives en aquest àmbit, ja que només els mal anomenats progressistes poden ser capaços de portar a terme autèntiques polítiques de Joventut.
 
Però, el que cal saber, es digui el que es digui des de l'Ajuntament, és que l'any 2005 fou encarregat des del consistori l'elaboració del Pla Local de Joventut. Arribats al 2007, només quatre parets d'unes obres iniciades a l'Escorxador eren la prova d'una determinada voluntat, però cap més política de Joventut, cap Cogestió i pràcticament cap participació dels joves en els assumptes que els afectaven.
 
Iniciada ja la nova legislatura l'any 2007, aquell govern liderat per CiU fou l'encarregat d'enllestir el projecte d'obres, definir-lo, amb la participació directa dels joves del municipi, i acabar l'obra que seria innaugurada definitivament, després de subsanar multitud de defectes del propi projecte així com constructius del poc que s'havia executat, durant el mes de juny de l'any 2009; és a dir, dos anys després d'haver-se iniciat la legislatura. Fou durant aquells dos anys que, amb plena participació de les moltes entitats de joves que es van anar constituïnt, va ser estudiat, redactat, aprovat i aplicat el Projecte de cogestió de l'Espai Jove l'Escorxador. I va ser, amb la posada en funcionament de l'equipament, quan es va iniciar l'aplicació del sistema de cogestió que tants i tants èxits i reconeixements ha obtingut des d'aleshores.
 
Entenc el sentiment del Regidor Tinoco en identificar-se amb els partits amb els que governa i que també governaven l'any 2005 quan fou encarregat el Pla Local de Joventut. Però no cal que ho faci tant evident, doncs si tot plegat no respon pas a la seva tasca com a regidor, no cal que s'esforci tant en destacar la "gran" feina de socialistes i ICV, només per intentar amagar la bona feina de CiU.
 
Si el sistema de cogestió ha estat un èxit i un exemple a seguir per multitud de municipis veïns i d'arreu del país; si hem obtingut importants reconeixements per part d'administracions com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona; si s'han organitzat trobades a l'equipament palauenc per part de la Diputació perquè d'altres municipis coneguin de primera mà el funcionament de la nostra cogestió, ha sigut gràcies a la gran implicació de tothom. No parlo només de Política, sino dels propis joves, de les tècniques de Joventut, de totes les entitats juvenils, etc. tots han fet que, l'any 2009, i no el 2005, arranqués amb èxit aquest projecte del que tots n'estem tant i tant satisfets.
 
També, quan acabavem de construir el primer dels dos bucs d'assaig, van tenir visites de tècnics i responsables municipals de Joventut d'altres ajuntaments com el de Sant Cugat. Però, sisplau, no faltem a la veritat i diguem que som tots, els que hem fet possible la gran tasca de la que ara recollim els fruits en matèria de Joventut.
 
Sentia ahir per Ràdio Palau al Regidor Tinoco, dir que hi ha una mena de desmotivació general entre els joves, i que es deu a un cert canvi generacional. No ho sé. Només sé que, mentre vaig ser Regidor de Joventut, en cap moment vaig tenir sensació de desmotivació ni declivi, com ell deia. Ben al contrari: tot era cogestionat, els consells de centre funcionaven a la perfecció i la satisfacció i agraïment amb la implicació dels joves per la meva part, fou total i absoluta!