dilluns, 17 de setembre del 2012

LA FIRA

El meu amic Jordi Bachs ja s'ha estrenat del tot com a nou president de l'associació de Comerciants amb l'organització de la Fira Palau d'enguany, que és la que fa 31. No em digueu que no té mèrit que un certàment com aquest destinat a promocionar el comerç i la vida associativa local es mantingui durant trenta un anys consecutius. Idea original de l'amic Jordi Oliver com a regidor de Comerç, són moltes les persones que, al llarg dels anys, han anat passant com a responsables i gestors d'aquesta fira. Inclús el meu propi pare en fou president durant alguns anys, abans que fós definitivament constituïda l'associació dels comerciants del nostre poble. I el que va començar amb el pabelló vell, va anar agafant volada fins que, hores d'ara, i des de ja fa uns anys, ocupa ambdós pabellons, l'envelat que es fa servir per la Festa Major i tot l'espai exterior per fer-hi activitats de tota mena. evidentment constitueix un referent a nivell comarcal; i és en moments de profunda crisi econòmica com l'actual, quan es veu quin és el tarannà d'una societat com la catalana:positiva, emprenedora i amb uns valors i unes actituds que ens han de portar a la superació de qualsevol sotrac amb més força i projecció que mai.
 
En Jordi i la seva junta han introduït importants canvis de distribució i de concepte. Tot i haver-se reduït el nombre d'estants, resulta clar que el fet d'haver optat per una distribució més ample i diàfana, sense compartiments tancats entre els diferents expositors, ha fet que donés una sensació de més grandària i llibertat de moviments. Els canvis pel que fa a la innauguració i d'altres protocols, tot i haver provocat diversitat d'opinions cal incloure-ho en la típica confussió que moltes vegades comporten els canvis en qui està acostumat a fer i veure les coses sempre de la mateixa manera. Però, el que és ben cert, és que hi ha una clara voluntat d'innovar, de superar-se de canviar coses per fer-les millors i més atractives. I quan hi ha canvis sempre s'han de pulir alguns extrems que, de ben segur, seran millorats en la propera edició del 2013.
 
S'ha avançat la Fira per motius econòmics perquè així es pugui aprofitar l'envelat sense allargar el cost del lloguer. Aquest fet ha comportat que determinats comerços dedicats a la moda i complements no hi hagin assistit, ja que, es troben en aquella fase d'impàs en la que ja no disposen del gènere d'estiu però tampoc els ha arribat el de la tardor-hivern. Però, ja sabem que tot no pot ser, i que, encara que hi ha un conveni subscrit amb l'Ajuntament pel que aquest es compromet a aportar la meitat d'un màxim de 66 000 euros, el cert és que, a darrera hora i sense avís previ, va comunicar als organitzadors que no es faria càrrec de l'habitual refrigeri i que només oferiria una copa de cava. això va fer que, es portessin a terme els parlaments innaugurals un cop feta la visita a les instal·lacions i en el propi estant de l'ajuntament; que fos allà on es servís la copa de cava. Després tots els assistents es van haver de desplaçar cap a l'altre pabelló per gaudir d'un refrigeri a càrrec íntegrament de l'Associació de Comerciants, que el va haver de preparar a corre-cuita. Però, malgrat el consistori, la fira ha estat com sempre un gran èxit, i per això cal, una vegada més, felicitar al Jordi Bachs i la seva junta, encoratjant-los a seguir i no defallir en moments tant complicats com els actuals.