dilluns, 15 d’octubre del 2012

72 ANYS DE L'ASSASSINAT DEL PRESIDENT COMPANYS

Avui fa exactament 72 anys que en el fosar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc de barcelona, l'Espanya franquista assassinava a trets davant un piquet d'execució pels vols de quarts de set del matí, al president de la generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover. Després dels anys, aquelles darreres paraules de: TORNAREM A LLUITAR, TORNAREM A SOFRIR I TORNAREM A VENCER, adquireixen més sentit que mai. L'espanya dels Felips, els carles, etc., no ha deixat mai d'atacar-nos; i aquest és el darrer dels seus grans magnicidis.
 
Com a homenatge al nostre president màrtir, reprodueixo les paraules escrites a puny i lletra per ell durant la darrera nit abans de ser executat:
 
 "A tots els que m'han ofès perdono; a tots els que hagi pogut ofendre demano perdó. Si he de morir, moriré serenament. No queda tampoc en mi l'ombra d'un rancor. Donaré gràcies a Déu que m'hagi procurat una mort tan bella pels ideals. Ell ha volgut aquest destí; i li dec encara gratitud d'aquesta placidesa i serenitat que m'omple en pensar en la mort, que veig atansar-se sense temor. La meva petitesa no podia esperar una fi més digna. Per Catalunya, i el que representa de pau, justícia i amor.
 Lluís Companys.