divendres, 21 de desembre del 2012

PLE EXTRAORDINARI I URGENT PER DONAR CULPES

El govern municipal, format per Socialistes, ICV i la Veu, s'havia preparat una estratègia d'atac frontal que, al final, li va sortir malament.
 
Recordareu que en el ple del mes d'octubre es van aprovar les ordenances fiscals. És a dir, tots els impostos, taxes i tributs que haurem de pagar durant el proper any 2013. Recordareu també que la inmensa majoria s'apujaven un 3,1% linial, a excepció d'algunes que pujaven molt més, com els preus públics per a les escoles bressol, que pugen un 18% o l'escola municipal de música que s'apuja en una proporció semblant. També la taxa de recollida d'escombraries que l'increment va quedar establert en un 5,1%.
 
Doncs bé, la Federació de Convergència i Unió del nostre poble, i per acord d'ambdós partits que l'integren, va considerar oportú, com ho poden fer tots els ciutadans, empreses i entitats que ho creguin convenient, presentar Al·legacions a les referides ordenances. I ho va fer per responsabilitat i per Dret, amb l'únic objectiu d'afavorir a totes les persones i empreses del nostre poble.
 
La setmana passada van ser presentades al registre municipal quatre al·legacions. Es referien: 1, a que es contemplés la possibilitat que les persones grans i dependents tinguessin una rebaixa en l'IBI d'un 25%. 2, Que les empreses de Palau-solità i Plegamans que creïn ocupació obtinguin una bonificació de l'IAE d'entre un 20 i un 40%. 3, Que les persones que disposin d'uns ingressos inferiors al Salari mínim interprofessional, SMI, gaudeixin d'una bonificació en la taxa de recollida d'escombraries d'un 50%. i 4, Que les persones que hagin de deixar la seva vivenda habitual com a conseqüència d'un procés hipotecari o per una Dació en pagament, s'els alliberi del pagament de l'impost de Plusvalua, anomenat d'Increment del valor dels terrenys, creant un fons social que garanteixi que, si han de deixar casa seva, que al menys, a sobre, no hagin de pagar a l'Ajuntament aquest impost en imports que de vegades poden arribar a significar quantitats del tot alarmants.
 
Doncs, a la vista de les trucades rebudes a principis d'aquesta setmana, semblava que el que CiU pretenia era provocar la celebració d'un plenari només perquè els seus regidors poguessin cobrar per l'assistència al mateix. Sembla que no els interessa per res del món, si aquestes al·legacions tenen la finalitat social que tenen, o si no veuen la feinada que hi ha aldarrera de muntar tot l'argumentari i justificació jurídica de les mateixes.
 
Vam avisar-los de que, donada la forma, la manca d'informació i de documentació que també hi va haver en l'aprovació dels pressupostos municipal en el darrer ple de novembre, que ens veuriem obligats a formular Al·legacions sobre el mateix en temps i forma com així hem fet.
 
De cop i volta, dimecres ens arriba una convocatòria d'un ple extraordinari i urgent per l'endemà a dos quarts de nou del vespre. Tenien tota l'artilleria preparada per intentar confondre a la gent en el sentit que nosaltres només actuem amb ànim de lucre i que provoquem la celebració d'un ple per fer gastar diners al consistori sense cap mena de raó que ho justifiqui. Però, noi, s'els va desmontar l'argumentari des del moment que es troben en que no són les nostres les úniques al·legacions presentades sino que també ho han fet la Cambra de Comerç de Sabadell, PIMEC i el Cercle d'empresaris de Sabadell. I és clar, van voler seguir-nos culpar d'haver provocat el ple i de la despesa que això suposava, sense dir, en canvi, que el ple l'havien de convocar igualment donades les al·legacions presentades per les organitzacions en qüestió.
 
Però, després de tanta cridòria, rancúnia i menyspreu, resulta que, suposo que gràcies a la bona predisposició del Regidor Pedro Sánchez, van estimar-nos l'al·legació referent a que les persones amb uns ingressos inferiors al doble del SMI gaudeixin d'una bonificació del 50% en la taxa de recollida d'escombraries.
 
No tinc pas ganes de reproduir tot el que van arribar a dir i gesticular tant la regidora Cabeza com la pròpia Alcaldessa; però el cert és que aquestes al·legacions sí que han servit en benefici de les persones amb menys recursos.
 
Pel que fa a la resta d'al·legacions tant nostres com de les organitzacions empresarials i de comerç esmentades, no s'en va estimar cap. Van tractar, gairebé amb un menyspreu insultant, el tema de la no afectació a les persones desnonades o que puguin perdre la seva vivenda per una dació en pagament. Van dir que d'això ja s'en ocupaven des de Serveis Socials. Però, tot i fer-los veure que això és el que s'està aprovant a molts municipis com Barcelona, Sant Cugat i d'altres, van dir que això ells ja ho tenien contemplat i que no podien estimar-ho de cap de les maneres.
 
La raó de l'urgència del ple diuen que respon al fet que la publicació immediata de l'aprovació d'ahir en el BOP, si es feia a partir del dia 22 costaria nou mil euros, i si es feia avui mateix, seria a cost zero, cosa que en dubto. Però, tampoc sé exactament a què respon la pressa ni en fer el ple ni en publicar l'aprovació amb tanta urgència.
 
Ara, tot i haver anunciat en el plenari de novembre que presentariem al·legacions als pressupostos, preparem-nos per l'artilleria que voldran deixar anar per convocar un altre ple extraordinari, i no sé si urgent per als propers dies per desestimar les nostres diverses propostes. Són deu pàgines d'al·legacions molt elaborades que convindria analitzessin amb detall pels múltiples beneficis que poden aportar als ciutadans del nostre poble.
 
Finalment, només cal, per una banda, recordar que cada any, s'ha celebrat un ple extraordinari durant el mes de desembre. Però, el més curiós, és que tant ICV com PSC-PSOE, durant l'anterior legislatura es van dedicar a presentar al·legacions de forma sistemàtica tant a pressupostos com a ordenances fiscals; com també a tota mena de contractacions com construcció de la comissaria, contracte de la defenestrada piscina municipal i molts d'altres. Els hi haurem de recordar quants plens extraordinaris van provocar amb al·legacions, moltes vegades buides de contingut i justificació. Quans plens a principis i mitjans de gener i principis de febrer. Fins i tot, en alguna ocasió, els companys Zambrana i Truyols juntament amb mi, vam decidir renunciar a percebre el que ens correspongués per l'assistència al ple. En definitiva, nosaltres hem presentat per primera vegada al·legacions, ells ho feien sempre i d'una forma sistemàtica! Que facin una mica de memòria, que respectin la legalitat, el sistema democràtic i de dret, i, sobretot, que es mirin amb cura les al·legacions presentades doncs, de ben segur, el benefici que els nostres veïns n'obtindran, serà molt superior al suposat cost per la celebració d'aquest plens. Una altra solució, seria que fessin les coses bé, que ens convoquessin amb temps per explicar, estudiar i fer propostes als pressupostos i les ordenances fiscals, i segur que evitariem arribar aquí!