divendres, 14 de desembre del 2012

SETMANA DE LA MOBILITAT, GAIREBÉ CLANDESTINA

doncs resulta que al llarg d'aquesta setmana que avui s'acaba s'ha celebrat la Tercera Setmana de la Mobilitat. L'any 2010 vaig iniciar un projecte molt engrescador encaminat a divulgar, promoure i treballar tot allò que es referís a la mobilitat segura i sostenible al nostre poble.
 
Va començar amb un gran ressò mediàtic. Partiem del fet d'haver estat reconeguts per diverses institucions com un dels municipis amb major implicació en tot el que tingués a veure amb la mobilitat segura a tot nivell. Dues Bones Pràctiques de la Diputació de Barcelona, reconeixement de la Unió Europea, també de la Federación española de municipios y provincias por la Sostenibilidad, així com la mateixa Generalitat de Catalunya.
 
Moltes empreses i entitats públiques i privades van interessar-se per la iniciativa i van col·laborar amb tota la intensitat i implicació que van ser capaços en l'organització de la nostra Setmana de la Mobilitat. Fundació d'Audi, el RACC, la Fundació Gutman, l'empresa Jané, l'Associació Stop Accidentes, i un llarg etcètera.
 
Personalitats de gran prestigi nacional i internacional van participar en les nostres ponències i debats. I mai aquest event, amb festa juvenil i infantil final inclosa, havia superat un cost econòmic de més de cinc mil euros.
 
L'any 2011 vam repetir l'experiència i va quedar clar que la idea havia trionfat i l'organització de la Setmana de la Mobilitat a Palau-solità i Plegamans s'havia ja convertit en tot un referent a nivell no ja de Catalunya, sino també de l'estat espanyol i la Unió Europea.
 
Un cop el nou govern municipal va fer-se amb la gestió del que aleshores era l'àrea de Governació, ara de Seguretat Ciutadana, es van comprometre públicament a seguir celebrant i organitzant l'esdeveniment. Però, va passar la primavera, que era quan sempre s'havia celebrat, i no s'en tenia notícia. En els plens municipals he preguntat de forma reiterada sobre si es pensava seguir organitzant. La resposta que va donar la regidora Marcuello en el ple d'octubre, és que sí, que encara no sabien quant la farien, que volien reduir el seu cost i que en lloc d'una setmana potser només abastaria un parell de dies. Vaig mirar el pressupost municipal, i tant pel 2012 com pel 2013 observo que a la celebració de la Setmana de la Mobilitat s'hi destinen quatre mil euros cada any.
 
Pel novembre no es va dir res al ple; i arribats al passat dilluns dia 10, llegeixo a la web municipal que havia començat aquest certàment, en aquesta ocasió destinat a la mobilitat de la població infantil a l'entorn dels centres escolars. I és quant, els grups de l'oposició, aprofitant la celebració del preceptiu Consell municipal de Seguretat Ciutadana del mateix dilluns, vam preguntar sobre el tema. La resposta de l'alcaldessa va deixar a tots els presents absolutament astorats. Va dir que l'organització d'aquesta tercera edició  havia estat un autèntic desastre, que tot plegat s'ho havien fet només des de la Policia i sense comptar amb ningú, que ni ella sabia que això s'estava organitzant..., i tot un seguit d'afirmacions que van cridar molt l'atenció de tothom. La Regidora Marcuello ens deia que ja ens passaria el programa, l'alcaldessa li deia que ara ja no calia, que era massa tard...., i en definitiva, ningú entenia res del que estava passant!
 
Va cridar l'atenció, mirant la informació que apareixia a la web de l'Ajuntament, que a lacte d'obertura només hi havia la mateixa Alcaldessa amb l'Inspector en cap. No hi era la regidora de l'àrea quan, en aquells mateixos moments ens estava trucant als regidors de l'oposició per recordar-nos que al vespre es celebrava el consell de seguretat ciutadana.
 
No us sembla tot plegat molt extrany? L'alcaldessa va dir que ni a l'àrea de Comunicació en tenien coneixement. Però, en canvi, és des d'aquesta àrea des d'on s'ha elaborat i disenyat el programa de la Setmana de la Mobilitat.
 
Tenim un estudi encarregat per l'anterior govern sobre els Camins Escolars que calia promocionar en gran mesura durant aquests dies, així com el tema dels anomenats Voluntavis. Sembla que aquesta tampoc és una qüestió pacífica entre Padrós i Marcuello, o fins i tot Tinoco. Uns volen promocionar-ho i els altres no. A la Setmana de la Mobilitat no es convida a ningú: ni entitats, ni grups de l'oposició ni a d'altres col·lectius que puguin estar-hi interessats. Sembla que només comunitat educativa, Ampas, etc.
 
Algú em podria explicar què està passant? Algú entén alguna cosa?
 
Per quina raó no s'ha aprofitat l'alt nivell d'implicació d'empreses, entitats i institucions per seguir oferint l'alt grau de qualitat que haviem assolit? Posats a desfer, també cal carregar-se això?