dijous, 3 de gener del 2013

QUÈ SERIA DEL NADAL SENSE ELS PESSEBRISTES?

el mateix podriem dir de les Vaques i les Cabres, de l'Associació de Comerciants i la de l'Illa del Centre, el grup de teatre farrigo farrago, els Sardanistes, els nens i nenes de la catequesi, la Penya Barcelonista...., i tants altres que fan lluír d'una forma molt especial tot el que es fa i es desfa durant aquestes festes a Palau-solità i Plegamans.
Però, si hi ha una entitat que despunta per damunt de les altres, aquesta és l'Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans que, ja ha complert trenta anys des que va iniciar les tant exitoses exposicions de pessebres, en els seus diversos formats, primer a les escoles, després a la masia de can Cortès en diferents dependències i condicions, per, finalment, acabar instal·lats amb una seu fixa a l'actual ubicació a la masia de can Malla. gràcies a la cessió que els va fer el consistori, a les ajudes i treballs que els han proporcionat al llarg dels anys els diferents governs municipals, però sobretot, al seu esforç, el seu orgull, les seves ganes de fer coses grans, de prosperar, de millorar i així arribar a cotes del tot impensables quan en Jesús Díaz, en Jaume Malla, en Julià Arjona i tants altres com el ja desaparegut i tant estimat Jordi Carrió així com l'actual president Jordi Pujol, van iniciar-se amb la idea de muntar una associació dedicada al pessebrisme al nostre poble.
I quan dic que, què seria del Nadal al nostre poble sense els Pessebristes, vull referir-me al fet que ells constitueixen el fil conductor de tota mena d'activitats lligades amb el Nadal, i esdevenen els veritables protagonistes de la vida cultural i tradicional del municipi durant un mes llarg entre el desembre i el gener.
després que, a principis del mes de setembre comenci l'activitat de la, molt consolidada i reconeguda Escola de pessebrisme, així com els treballs de tot aquell que vulgui exposar el seu pessebre i contribueixi també a arranjar la masia per a l'exposició de cada any com també les altres exposicions que s'ubicaran a la planta superior de la masia, ens plantem al pont de la Puríssima, al final del qual sol innaugurar-se la flamant mostra de pessebres en les seves diverses modalitats. Els sardanistes sempre hi són presents amb una ballada o audició de sardanes. Es tanca el cap de setmana posterior al dia de Reis, i sempre hi ha socis voluntaris disposats a mantenir-se impertèrrits durant totes les festes, caps de setmana,etc, vigilant i mantenint-se amatens a que tot funcioni a la perfecció.
Per si tot això fos poc, s'hi organitza el Tió de Nadal durant el matí del dia 25. també hi és present durant algunes jornades el Patge reial per recollir les cartes dels nens i nenes del poble adreçades a ses magestats.
Sigui el dia que sigui, si aneu a veure la mostra de pessebres, ho trobareu ple de persones encuriosides que admiren els treballs dels experts i els nens i nenes aprenents que asseguren la continuïtat d'una tradició tant catalana i arrelada al país.
Al final, aprofitant la gran cavalcada dels Reis Mags del dia cinc de gener, organitzen cada any la butifarrada i distribució de brou a l'entorn de la masia de can Cortès mentre nens i nenes lliuren les seves cartes als reis.
No us sembla admirable? No és extraordinari que un municipi com el nostre disposi d'un luxe com el de tenir una entitat tant i tant arrelada que, a banda de contribuir i col·laborar en multitud d'activitats al llarg de l'any, doni tot el sentit al nostre Nadal?
El que sap més greu, és que des de la pròpia alcaldia no es faci el reconeixement que es mereixen. Que, a sobre, encara s'els renyi quan demanen que una determinada obra la podrien fer ells mateixos comportant un cost molt, però que molt inferior al pressupostat pel propi Ajuntament.
Cada entitat ha de disposar de les eines i el recolzament adequat per tal de poder portar a terme les seves activitats. Però, si a més, aquesta entitat t'assegura que el Nadal tingui un sentit molt més profund, més arrelat, més català i més participatiu, amb més raó des de l'administració se li ha de garantir un suport que també és moral.
Fem doncs entre tots que entitats com aquesta esdevinguin tot un referent per a les actuals generacions però, sobretot, per a les generacions futures i, donem-los el recolzament i reconeixement que no només es mereixen sino que necessiten!