dimarts, 5 de març del 2013

DOS NOUS PASSOS DE VIANANTS?

L'any 2010, la Regidoria d'Urbanisme amb en Josep Maria Serravinyals al capdavant, va encarregar un estudi/projecte amb l'empresa Urbaning sobre la carretera C59 en el seu pas pel centre del nostre poble, via que rep el nom de avinguda Catalunya. A l'esmentat projecte, partint de la base que, com a carretera ja existeix la Variant que passa per fora del casc urbà, s'especifiquen un seguit d'actuacions per convertir l'Avinguda Catalunya en un carrer cèntric, fent-lo més segur i transitable com a via urbana.
 
en aquest sentit, es plantejaven un seguit d'actuacions, en concret més de vint, com, per exemple, l'instal·lació de semàfors, passos de vianants, etc. Ara però, s'ens informa, mitjançant notes de premsa i insercions a la web municipal, que l'Ajuntament ha decidit procedir a crear dos passos de vianants en aquesta via: un just al costat del quiosc de can Cortès i l'altre just a la sortida de l'avinguda Arquitecte Falguera. És a dir, s'han decidit a començar a executar algunes de les previsions d'aquell projecte encarregat, aprovat i pagat durant l'anterior legislatura.
 
El problema és que el mateix projecte considera que els passos de vianants en sí no són la millor solució, i menys si pensem en la seguretat del trànsit i de les persones o vianants; i és que, encara que sigui o volguem que esdevingui un carrer, la realitat és que ens trobem davant d'una veritable carretera. I el que aquest estudi proposa per als llocs on s'ha optat per fer-hi els passos de vianants, és que s'hi instal·lin semàfors. Això sí que faria que el trànsit rodat al·lentís de veritat la velocitat, evitant que hi circulessin els que podrien ser desviats cap a la variant.
 
Quan diem que volem que l'avinguda Catalunya sigui un carrer més del centre urbà és pel bé del nostre poble, per evitar que hi circulin els que passen de llarg de Palau-solità i Plegamans, per protegir als nostres comerciants i, entre altres moltes coses, per aconseguir un centre molt més tranquil, accessible, sostenible i atractiu per a tots nosaltres.
 
Sempre hem volgut que la Direcció General de Carreteres, que nés la propietària, cedeixi aquesta via al municipi; però la volem amb les inversions i els diners necessaris per al seu manteniment. quan es fan accions com la d'instal·lar els comerços del poble durant el Mercat Medieval a la carretera, a banda d'aconseguir augmentar les seves vendes, també comporta una mena de reivindicació per tal de poder fer d'aquesta via un autèntic carrer del centre de la vila amb tots els ets i uts.
 
No tinc gens clar que un pas de vianants, tal com s'ha plantejat, ajudi a la seguretat de les persones. Però, en tot cas, alegrem-nos que, d'alguna manera, es comenci a aplicar, ni que sigui en part, aquell projecte que nosaltres vam encarregar.