dimarts, 30 d’abril del 2013

HABEMUS POUM! (AMB ELS VOTS A FAVOR NOMÉS DE L'EQUIP DE GOVERN)

Finalment, aquest vespre ha tingut lloc la sessió extraordinària del ple municipal que ha tractat de forma monogràfica l'aprovació inicial del tant anhelat, treballat i esperat POUM, (Pla d'ordenació urbanística municipal). Avui era el dia. Gairebé deu anys de feina, de controvèrsies, de mals entesos, de trencaments de governs, com el que a principis del 2007 formaven PSC i ICV. Recomença la feina el nou govern format per CiU, ERC i PP al 2007 després de les eleccions. Nou govern, reformulació, nou equip redactor, nou assesor jurídic independent, feinada per aconseguir tot el treball realitzat anteriorment al disposar-ne només l'empresa encarregada de la seva redacció en la legislatura anterior. Voluntat de consens, de molt consens, de partir de zero, sense prejudicis, sense vicis adquirits, amb imparcialitat, amb objectivitat, amb professionalitat, amb criteris tècnics clars, amb participació efectiva de la ciutadania. Gran acord entre les dues principals formacions polítiques del consistori, (CiU i PSC), però també amb ERC i PP.
 
Al final, tenim el mateix POUM que es va deixar acabat i apunt per a la seva aprovació al juny del 2011.
 
Mantenen el mateix arquitecte redactor. Gran professional i coneixedor a fons de les tantes i tantíssimes problemàtiques i peculiaritats de l'urbanisme palauenc. Però, en canvi, es prescindeix de l'asessor jurídic independent per optar per un de políticament compromès, pertanyent al despatx de l'advocat i conseller d'ICV durant el govern tripartit a la Generalitat, Salvador Milà. El nou advocat aconsella no signar cap dels convenis urbanístics preparats, negociats i tancats per incloure les seves previsions com a ordenació pura i dura del propi POUM: Turons, Marinada, Sindicat i d'altres. Advertim del risc que això comporta en el sentit que zones com les dels Turons puguin acabar amb problemàtiques com les patides al barri de Montjuïc.
 
Tot i el gran acord existent entre la major part de formacions polítiques, ICV acaba aconseguint que el PSC s'avingui a determinades requalificacions de terrenys amb creació de nous sectors i desproteccions de certs béns patrimonials. Les pressions, querelles i més, provoquen aquest tipus de situacions indesitjades.
 
Ens hem de felicitar de trobar-nos ja al principi del final. En una aprovació inicial que ha de permetre la formulació d'al·legacions per part de grups polítics, col·lectius i ciutadans que acabin comportant una millora del document, del possible consens y perquè, arribats a l'aprovació provisional cap a la tardor d'enguany, ens poguem garantir el que ens mereixem: Disposar d'una eina bàsica reguladora del nostre desenvolupament urbanístic i com a poble.
 
Seguirem treballant pel consens aconseguit fa dos anys, amb ma estesa, amb voluntat de diàleg i amb l'objectiu que mai més el nostre urbanisme suposi una acumulació de bunyols insostenibles com ha pasat històricament a Palau-solità i Plegamans.