dimarts, 10 de setembre del 2013

MANIFEST D'UNIÓ DEMOCRÀTICA AMB MOTIU DE LA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

 
DIADA NACIONAL DE CATALUNYA 2013

MANIFEST D'UNIÓ DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA



LA MADURESA D'UN POBLE


El 1714 vam perdre les nostres llibertats, però no la nostra voluntat de llibertat. Ser lliures significa, entre altres coses, poder decidir nosaltres mateixos allò que volem fer. I després d'aquest llarg camí de tres-cents anys, Catalunya, avui, es planteja la necessitat de decidir el seu futur.


Des de la democràcia i des de la llibertat, des de la maduresa, els catalans volem decidir, sense imposicions ni tuteles. No volem decidir el futur de ningú altre, sinó el nostre futur. Hi ha hagut massa frustracions en els darrers temps per entendre que no cal fer res: la sentència del Constitucional del 2010, la negació a debatre un pacte fiscal més just i que posi fi a l'ofec que patim, els atacs a la nostra llengua, al nostre model educatiu, a la nostra cultura i tot un munt de decisions recentralitzadores que demostren que l'statu quo trontolla i esdevé insostenible.


Per això aquest Onze de Setembre hem de proclamar la nostra voluntat de decidir de manera real i efectiva. Des de la democràcia i les legítimes posicions de cadascú, cal deixar ben clar que el poble de Catalunya, com a nació que som, vol decidir i està disposat a fer-ho.


Tal i com hem fet des de la nostra fundació l'any 1931, des d'Unió Democràtica de Catalunya reclamem i exigim l'exercici del dret a decidir el nostre futur per nosaltres mateixos. I reclamem el dret a debatre i a votar, sense que ningú, des de dins o des de fora, ens vulgui imposar cap solució que no hagi passat per les urnes. Sense cap restricció, sense cap imposició, els ciutadans de Catalunya, com hereus dels defensors del 1714, volem defensar els nostres drets i fer efectiva la llibertat de votar i de decidir. Ens legitima, com a nació, la nostra història, la nostra cultura i la nostra llengua i, sobretot, la nostra voluntat democràtica de ser.


Des d'Unió Democràtica recordem al país la necessitat de sumar adhesions. Una gran majoria del Parlament de Catalunya vol exercir aquest dret i exigeix una consulta plenament lliure, democràtica i legalment emparada. Com a defensors de la llibertat, Unió Democràtica reivindica per a totes les forces polítiques i per a tots els ciutadans el dret de debatre les diferents opcions i de portar a la pràctica aquella decisió que lliurement consensuï i adopti el poble de Catalunya.


Com cada any, convidem tots els homes i dones de Catalunya a participar en els actes institucionals de la Diada i a fer visible el compromís de tots els catalans amb els drets de la nostra nació, amb la nostra cultura, amb la nostra llengua i el nostre model educatiu. Any rere any hem demostrat a Europa i al món la nostra maduresa i el nostre seny. Hem demostrat i demostrem any rere any que som una societat madura i que la nostra llibertat no va contra res ni contra ningú, que neix del nostre sentiment de nació i que vol per a Catalunya el mateix dret a regir-se per ella mateixa que desitgen totes les altres nacions del món. Des d'Unió Democràtica, que ha defensat sempre el dret a decidir i que ha proposat una solució confederal per a l'Estat, expressem la nostra fraternitat i el nostre respecte per a totes les persones i tots els pobles de l'Estat, de la mateixa manera que, amb la màxima fermesa, reivindiquem el nostre dret inalienable i constant a decidir en llibertat i a ser respectats en tot allò que ens defineix com a nació.


Amb la mateixa fermesa, també exhortem el poble de Catalunya a fer de la Diada un acte en defensa de la cohesió cívica i del compromís social. Com a nació, tots som responsables de construir una Catalunya més justa i més solidària amb els que tenen més necessitats. Com a nació que som, ningú s'ha de sentir exclòs a Catalunya.


La força de Catalunya és la força de la seva maduresa i de la seva cohesió. Si el 1714 vam perdre les nostres llibertats per la força de les armes, ara podem recuperar-les per la força de la democràcia i de la cohesió. Aquest Onze de Setembre, tots en defensa del dret a decidir, cadascú des dels seus plantejaments. És l'hora de fer veure a tot el món que Catalunya aspira a ser una pàtria de llibertat, d'humanisme i de fraternitat.