dimarts, 3 de setembre del 2013

SI ALGUNA COSA NO US AGRADA, O NO SURT PROU BÉ, ÉS LA VOSTRA RESPONSABILITAT!

Aquesta fou la principal proclama de l'alcaldessa des del balcó de l'Ajuntament, just abans del pregó del passat divendres 30 d'agost al vespre. I és que, sota la bandera de la Participació i la Implicació de tothom a l'hora d'organitzar la nostra festa gran, sembla que ens estigui dient a tots, que ella posa uns diners damunt la taula, i són les entitats les que fan i desfan; per tant, ja s'espabilaran si la cosa no surt com pretenien.
 
La veritat és que em va semblar poc afortunada aquesta afirmació des del mateix balcó. Considerant que l'Alcaldessa ja fa el seu discurs institucional durant l'acte del dia anterior, considero poc elegant fer un altre discurs, quan el públic el que espera és el pregó de festa i no pas discursos. Recordeu que durant l'anterior legislatura mai hi va haver discursos d'aquesta mena en el pregó de la Festa Major. Però, la Sra. Padrós, gran amant de les fotografies i d'un excés de protagonisme mal entès, ho vol així, i el públic assistent, espera estòicament que acabi de parlar i poder començar la Festa.
 
I Déu n'hi dó quina Festa! Ningú mai podrà dir que van rebre una mala herència en aquest aspecte. L'anterior govern fou qui va reduir la despesa de la Festa Major de sis-cents mil euros a només cent nouranta mil. I encara ara ens mantenim en els mateixos paràmetres. I tot gràcies a la gran participació de les entitats i la societat civil palauenca i plegamanina en l'organització de tots els actes i activitats que s'han portat a terme. No anomenarem entitats, perquè segur que m'en deixaria més d'una i cometria una gran injustícia. L'enorme implicació aconseguida des de fa uns anys, es tradueix en una reducció notable de presupost i una més gran presència de gent al carrer. Ens agrada que des de l'actual govern s'hagi apostat per mantenir la dinàmica iniciada durant l'anterior legislatura, i és per això que ens en felicitem!
 
Dit això, sempre hi ha aspectes a millorar, retocar i, fins i tot criticables. Els comentaré breument:
 
1. Sort que als socialistes i a ICV no els agradava les obres i inversions realitzades al centre de vianants! Si els hi arriba a agradar, ens hi col·loquen fins i tot la fira d'atraccions!
 
2. M'agrada que s'aprofiti aquest magnífic centre de la vila per a tota mena d'actes, però hi ha coses que, com he dit en d'altres ocasions, no cal que s'hi facin per les seves pròpies característiques. La decisió de fer el concert d'havaneres i de jazz a la plaça de la Vila, és del govern i no de la comissió organitzadora. Les havaneres sempre havien reunit a més de dues mil persones, i ara és impossible que siguin inquivides a la plaça, tenint un entorn tant extraordinari com són els jardins de la masia de can Cortès. Fou patètic i horrorós el soroll de vehicles de tota mena, gent amunt i avall durant el concert insuperable de l'Andrea Motis i el quartet de Joan Chamorro. No té cap sentit haver deixat de fer el concert de jazz a la plaça de Santa Maria de Palau-solità. Aquell marc, la calma que s'hi respira, el silenci, les campanes (que sempre donaven joc als músics), etc, feien que fós l'indret més adequat per aquest tipus de concert.
 
3. Potser caldrà plantejar-se la possibilitat de distribuir entre els diferents barris del poble, allò que es podria anomenar com: La càrrega de la Festa. Cal pensar en la gent gran, en els malalts, els nens petits.... I és que, està molt bé aprofitar el centre; però concerts fins a altes hores de la matinada, l'envelat també ben proper al centre, la música dels grans (o el gran) establiments privats, també del centre, cercaviles i tamborinades cada dia a les sis, les set o les vuit del matí, després que la discoteca mòbil de l'envelat acabés passades les cinc de la matinada. Tot està molt bé, però estaria bé pensar una mica en tothom i distribuir aquesta càrrega d'una forma una mica més equitativa.
 
4. Sóc un bon partidari de l'antipregó fet pels nostres joves. Però, no em sembla del tot bé, aprofitar-lo per carregar contra tècnics i treballadors municipals. Que és que són ells qui prenen decisions? Que és que no ho supervisa el regidor responsable?
 
5. M'agradava molt més el pregó fet per persones del poble pertanyents a diferents entitats que no pas aquesta mena de cosa que s'ha fet tant enguany com l'any passat. I, per llegir-nos el programa a toc de corneta, no cal contractar a ningú!
 
Per tota la resta, magnífic, perfecte, extraordinari...! Vull felicitar a tothom: a la Ràdio, a les Vaques, (que han tornat a guanyar), a les Cabres, als Diables del Deixeble del Dimoni de la Pedra Llarga, a la difícil tasca dels Porcs imparcials, als instagràmers, als sardanistes, a les colles del ball de Gitanes, a les entitats andaluses, als Escamarlans, la coral la Unió i el grup a Tota Vela (que també és del poble), i a tants i tants que s'han implicat a la Festa. aquesta dinàmica s'ha anat consolidant i això és un patrimoni que no podem perdre!
 
Finalment, vull acabar amb la Marató de donació de sang. Jo, que cada any acudeixo a la cita des que es va organitzar per primera vegada l'any 2008, també m'enorgulleixo de formar part d'un grup de persones que contribuim a la curació d'altres. Aquest és un dels pobles que més sang dona de Catalunya, i això ens ha d'omplir de satisfacció!
 
Deixo per un altre dia tot el que fa referència al consum d'alcohol i moltes altres substàncies durant aquests dies per part dels nostres adolescents; i quan dic adolescents, vull dir dels primers anys de l'adolescència. Només calia veure l'estat en que es deixava cada nit la Ronda Verda. No és un mal del nostre poble. És d'arreu, i alguna cosa s'haurà de fer, perquè preocupa i molt tenir constància de situacions realment alarmants.