divendres, 29 de novembre del 2013

PLE NOVEMBRE 2013. PRESSUPOSTOS PLANS!

Doncs això, ahir més de tres hores i mitja de ple per deixar-ho tot com estava! Vint-i-un punts a l'ordre del dia, però, si només fós per les propostes que l'equip de govern va portar al ple, podriem dir que tot plegat va servir per aprovar els pressupostos municipals per al 2014 i, finalment, donar llum verda al conveni col·lectiu dels treballadors municipals i els funcionaris. Aquest podria ser el resum però, com ja vaig fer el mes passat, més val que anem per parts i així poder analitzar d'una forma més acurada el que va donar de sí la sessió ordinària de novembre.
 
Si cerqueu el que vaig explicar sobre els pressupostos per al 2013 ara fa un any, de ben segur s'assemblarà i molt al que comentaré a continuació. I és que, amb un pressupost d'aproximadament setze milions d'euros, el govern municipal segueix apostant per una dinàmica d'anar fent, o potser millor: de no fer res i anar tapant forats, arranjant un llum aquí i una vorera allà, sense més ambició que la d'anar tirant sense més, a l'espera de la gran ofensiva electoral per a l'any 2015.
 
Dient-vos això, podria acabar aquí la crònica sobre aquest punt. Però, si pensem una mica sobre el que comporta tot plegat, ens n'adonarem que, tot i que ja pel 2013 van destinar, per exemple, més de seixanta mil euros a estudis i assessorament jurídic d'urbanisme, enguany aquesta partida s'apuja fins als gairebé cent mil euros. Recordeu que tot és per un assessorament partidista per a uns advocats amb carnet de militant d'ICV. Ens diuen que, com que s'han presentat tantes al·legacions al POUM, doncs que necessiten aquest assessorament. Però, resulta que per aquell advocat contractat només per cercar alguna cosa amb la que poder atacar, denunciar o querellar-se contra persones de l'anterior govern o fins i tot tècnics i funcionaris, també s'hi ha destinat una altra suma de diners propera als quaranta mil euros.
 
Ens tornem a trobar amb els tres-cents mil euros destinats a manteniment, dels que tanta bandera en fan, dedicats a arreglar carrers. voreres, enllumenat, escocells i clavegueram. Clar, sort que, al menys, alguna cosa mantenen de la dinàmica iniciada durant l'anterior legislatura! Aquests són aquells concursos, que tant ens va costar convencer a l'aparell administratiu municipal, que permeten fer el que ja fa quatre anys que dura: anar reasfaltant carrers, arranjant voreres, etc, que tanta falta li feia al nostre poble, i que ara encara tenen el cinisme de dir que teniem els barris abandonats. Com es pot parlar així des d'una formació que, dels darrers vint anys ha estat governant durant setze? Oi que amb això està tot dit?
 
Caldrà esbrinar què pensen fer i com dels vint mil euros destinats als amics del Museu Parroquial. Suposo que recorden que aquest museu és, precísament, Parroquial i no municipal, i que durant la darrera legislatura va quedar totalment catalogat, ordenat i inventariat.
 
El que passa també, és que amb això de no destinar gairebé ni un euro a Inversions, acaben donant la sensació que estant al damunt de qüestions de manteniment, reservant-se per als sis mesos primers del 2015 tota l'artilleria prèvia a les eleccions. Però, jo diria, que aquells temps en els que s'intentava engatussar a la gent fent obres a última hora, ja no funciona i tothom sap perfectament de quin peu calça cadascú.
 
També resulta destacable el fet que, per una banda, s'incrementa en gairebé un 10% el pressupost de Serveis Socials; però, per una altra, es rebaixa aquest mateix percentatge de les partides destinades a la Gent Gran.
 
Si algú es volgués entretenir en analitzar els pressupostos aprovats ara fa un any, i els compara amb els d'ahir, veurà com són quasi una còpia exacte els uns dels altres. Per tant, tot seguirà igual, sense fer i desfent, i, com no, seguint fent d'oposició a l'oposició que és el que més els agrada!
 
Sabeu que som dels municipis de Catalunya amb major pressió fiscal? Algú entén per a què serveix anar estalviant, (de moment), sense cap projecte d'inversió? Algú sap per què l'any passat van quedar dos milions d'euros al calaix, sense saber què n'han fet?
 
Em pregunto: On són els més de 662 000 euros ja ingressats a l'Ajuntament provinents del conveni que l'anterior govern va subscriure amb la propietat dels terrenys de can Valls que no surten al pressupost? A què els destinaran i quan?
 
Em crida poderosament l'atenció que aquest sigui el primer govern que disposi d'un regidor de Projectes, i que encara, en dos anys i mig, no tinguem notícia de cap projecte. I, sobre el gran emblema de l'actual govern, (i que cap dels grups que el conformen ho portaven al seu programa), que és la famosa pista coberta polivalent al costat del pabelló d'esports Maria Víctor, per al 2014 s'hi destinen un total de cent mil euros, quan el pressupost inicial supera els quatre-cents-cinquanta mil euros. Vol dir això que, quatre pedres i moltes màquines abans de les eleccions, i qui vingui al darrera, ja s'espabilarà!
 
I crec, que poca cosa més us puc dir d'aquests pressupostos plans per al 2014.
 
La resta de propostes del govern, es referien:
 
A una petita modificació de crèdits, pròpia del dia a dia de qualsevol govern. Però, vull recordar el que ens arribaven a dir a nosaltres cada vegada que en portavem una al ple: que no sabiem administrar, que tot plegat era un desastre, que estavem en fallida..., i res que no sapigueu! Aquesta és la vuitena modificació de l'any, i ho considerem normal. Com veieu, no som pas com ells!
 
També l'aprovació sobre el traspàs d'una llicència de taxi; i el més important:
 
1. L'aprovació del conveni col·lectiu amb els treballadors municipals i el pacte de les condicions de treball amb els funcionaris de l'Ajuntament. Ja era hora! Mira que ho teniem avançat, moltes parts ja signades, molt aprop de la firma definitiva. Ells, com en tot, ho van tirar enrere. S'han valgut de les reformes del govern Rajoy que no els ha deixat cap marge de maniobra, i s'han vist obligats a subscriure l'únic que es podia subscriure. Del poc que han modificat, ha sigut sobre les baixes i permisos, acord que s'hi va arribar després que més de cent treballadors s'els plantessin davant del plenari; i també sobre els dies d'assumptes propis, que l'estat els va baixar de nou a tres l'any, i que ho han compensat amb els diesn 24 i 31 de desembre, fent-los festius i alguna coseta més sense massa importància. Ara ja tenim pau social a l'Ajuntament fins al 31 de desembre de 2015.
 
2. es va aprovar un reglament que regulés les ajudes del consistori a les persones que, com a conseqüència d'una execució hipotecària, hagin perdut la casa i, a sobre, hagin de fer front a l'impost municipal que coneixem per Plusvalua. Recordeu que nosaltres, (CiU), vam portar aquest acord al ple, i després de moltes negociacions, va resultar aprovat per tots els grups. Doncs, ara és la plasmació d'allò que CiU va aconseguir! Com que no es pot exonerar de l'impost a ningú, el que es fa és que l'Ajuntament destina uns diners a fer front, per compte dels afectats,al pagament de la plusvalua en qüestió. Felicitem-nos-en!
 
I ja està be per avui. en els propers dies seguiré explicant la resta del plenari d'ahir.