dissabte, 2 de novembre del 2013

PLE OCTUBRE 2013: MASSA TENSIÓ COM PERQUÈ DESPRÉS FESSIM CASTANYADA!

Doncs, tot i que la intenció del Govern era fer un ple ràpid i així poder anar cap a la castanyada com aquell qui res, la cosa no els va acabar sortint com pretenien. Entre l'aprovació de les ordenances fiscals per al 2014 i haver volgut donar compte de les seves renúncies pel que fa al compliment del conveni de can Valls, més la sentència sobre la Piscina, va comportar que el ple s'allargués més de tres hores.
 
Però, tan seval si és Castanyada, Carnestoltes o el dia dels innocents. Si s'ha de treballar, es fa, no fos que encara ens plantegin alguna vegada un altre canvi de dia per a fer el ple, com quan es tracta d'un dia de vaga o similar.
 
Com sempre, el contingut principal del plenari el va aportar el Grup municipal de Convergència i Unió. I és que, dijous passat, a banda de l'aprovació preceptiva de les taxes i impostos pel 2014, es va donar compte, també de forma preceptiva del compliment de la llei en matèria de morositat, es va aprovar, per estricta imposició de les directives europees, un nou reglament regulador del mercat setmanal dels dissabtes que, com no podia ser d'una altra manera, els hi va fer la Diputació de Barcelona...., i absolutament res més. La resta, quatre propostes de CiU, dues d'ICV, una d'ERC i una altra del PSC.
 
Per raons òbvies, deixaré el tema relatiu al conveni urbanístic de can Valls i el de la sentència de la piscina per a un proper post, centrant-nos en altres aspectes d'interès.
 
Pel que fa a les taxes i impostos, ens els van presentar sota el titular de la Congelació. I tot i que pensem que en un consistori com el palauenc amb prop de dos milions de superàvit, ens hauriem de començar a plantejar algun tipus de rebaixa en la pressió impossitiva, no ens hauria acabat de semblar malament. El cert però, és que: puja l'IPC la taxa d'escombraries, la de les entrades de vehicles així com les dels guals permanents, la dels vehicles de tracció mecànica i molts d'altres. No cal que ens anem entretenint en determinades taxes, de les moltes que hi ha que no acaben de tenir massa trascendència pel que comporta sobre la butxaca del ciutadà. Però, centrem-nos en l'IBI. Resulta que, quan l'any passat des de CiU vam aconseguir combatre al govern Rajoy amb una moció aprovada per tothom que va suposar que no s'apugés en general, enguany, essent el darrer any d'aquella fatídica revisió del cadastre practicada el 2004 que ha fet que durant deu anys cada any s'incrementés el valor de les nostres finques un 10%, aquest any ho han aplicat de tal manera, que el que representarà per a tots nosaltres és que, per a les finques amb un valor cadastral de menys de 104 000 euros, es podrà percebre una petita rebaixa; però en canvi, quan el valor cadastral superi el referit import, l'IBI s'ens apujarà un 6%. La conclusió és que, tots aquells que van construir o comprar les seves vivendes durant els anys de l'anomenada Bombolla Immobiliària, veuran, un cop més, incrementat aquest impost municipal que tant costa de sufragar per tantes i tantes famílies en uns moments tan delicats com aquests.
 
Però, el discurs és aquell tant conegut de les mal anomenades esquerres: allò de "mirem pels pobres i cosim a impostos als rics". I és que, si al menys fos veritat, tindria alguna coherència. El fet és que, qui està més afectat per aquest increment desmesurat no són pas els rics, sino aquells que es troben pagant grandioses hipoteques, que ja sabem com acaben en molts casos; i són aquests i no altres a qui més afecta aquesta erràtica i desafortunada mesura!
 
Sé que m'allargo. Però, en quant a les mocions, van ser aprovades les quatre de CiU que, com podeu comprovar, es reprodueixen íntegres en els quatre apunts anteriors a aquest post. Per tant, es crearà per primera vegada una taxa que hauran d'abonar tots els bancs i caixes que tinguin caixers automàtics al carrer; l'Ajuntament ha de reclamar tot el que des de 2003 ha abonat en concepte de cànon digital de forma indeguda així com deixar-lo de pagar a partir d'ara; també, des del nostre Ajuntament s'haurà d'apostar decididament per la protecció dels interessos dels treballadors autònoms palauencs i plegamanins; i finalment, es pressionarà a l'estat espanyol pel manteniment de les pensions. Ens n'alegrem que, al final, s'hagin avingut, sobretot els grups del govern, a donar suport a les nostres propostes i els ho agraïm de veritat.
 
ICV va posar damunt la taula l'enèssim pronunciament sobre l'avortament lliure i despenalitzat, al que ens hi vam abstenir, i una moció proposant la creació del Consorci Cadastral de Catalunya: Són estructures d'estat, i vam donar-hi suport.
 
ERC va portar-nos una moció de recolzament a la querella criminal presentada pel seu partit davant els jutjats de Buenos Aires contra l'estat espanyol per Crims de Lesa Humanitat pel vil assassinat del president Companys pel feixisme més detestable. Ens hi vam adherir i, com no podia ser d'una altra manera, vam votar-la a favor.
 
La darrera de les mocions, la del PSC que demanava la creació d'un fons de rescat a la Generalitat de cara als aturats de llarga durada. La veritat és que, els atesos de la moció expressaven amb claredat com l'estat malmet tota la protecció que li correspon sobre les prestacions als aturats, ja que només l'estat espanyol en té les competències; però,al arribar als acords, resulta que tota la culpa i les solucions proposades han de recaure sobre la Generalitat, ignorant d'una forma maliciosa quina és la situació econòmica del govern de Catalunya a conseqüència de l'expoli espanyol. Vam optar per abstenir-nos.
 
Seguiré en els propers dies amb els altres temes anunciats i les preguntes i respostes del final del ple.