dilluns, 2 de desembre del 2013

MOCIONS DEL PLE DE NOVEMBRE 2013

Si divendres us explicava el que va donar de sí tot el referent a les propostes del Govern, avui us parlaré de les deu mocions que van ser presentades, debatudes i votades.
 
En relació a les quatre mocions del Grup municipal de Convergència i Unió, relatives a expressar l'oposició del nostre poble als Pressupostos generals de l'estat, al pla energètic espanyol, a demanar el desmantellament de la planta de gas Castor així com a la reforma i simplificació de l'administració local, LRSAL, cal dir que totes van ser aprovades i ben rebudes per les diverses formacions polítiques amb representació a l'Ajuntament a excepció del PP qui, al contrari que sol fer, va voler optar per la confrontació i la bronca contra tot i tothom, sobretot, contra el procés de transició nacional català. I és clar, que si LARSAL, la reforma energètica, el magatzem Castor, els Pressupostos...., ja us podeu imaginar que no deuen trobar-se massa còmodes, però, Catalunya, i per tant, aquest poble, bé s'ha de manifestar i fer tota la pressió de la que és capaç per preservar els seus drets. A la major part de les nostres mocions s'hi van adherir tant els socialistes com ICV. Ja sabeu que el regidor de la Veu, vota en funció de criteris molt aleatoris, no intervé mai en mocions polítiques, excepte si són d'esquerres i vota també sense que sapiguem mai la raó del per què de la seva opció. El PP, després d'afirmar, una vegada darrere l'altra, que som espanyols, que Espanya ens paga els deutes, que els farmacèutics cobren gràcies a l'estat, ja que la Generalitat no compleix, li vam haver de recordar, ja que tant parla de complir la llei, que Espanya encara ens deu els 759 milions de la Disposició adicional tercera de l'Estatut del 2009, els 211 milions del 2010, els mil cinc-cents milions del fons de competitivitat, els sis mil milions signats i compromesos en infrastructures i, sobretot, que cada any marxen cap a Madrid setze mil milions d'euros que no tornen mai. Després, ens présten els nostres diners, que els hem de tornar amb un 6% d'interessos. Crec que amb això en va tenir prou com per quedar-se definitivament sense arguments i deixar córrer tota la retòlica d'improperis contra Catalunya i CiU.
 
En quant a la moció que vam presentar conjuntament entre CiU i ERC relativa a fer un públic reconeixement a Mossèn Joan Pujol, també va ser votada favorablement,en aquest cas per totes les forces polítiques, inclosa ICV, que va voler remarcar que hi estava a favor no per la figura religiosa sino cultural de l'homenatjat.
 
Recordareu que CiU va presentar un escrit demanant que, amb motiu del 25 de novembre com a dia internacional contra la violència sobre les dones, fos llegit el Manifest consensuat entre la Generalitat, les quatre Diputacions i les dues associacions municipalistes. Així es va fer. També el ple s'hi va adherir per unanimitat. Però, com us vaig avançar, ICV va voler presentar la seva moció al respecte. Després de llegir-la, tot i que expressava el seu rebuig contra la violència masclista, ens hi barrejava conceptes com: Societat patriarcal, polítiques retrògrades de dretes del govern català i espanyol, polítiques neolliberals, no sé què sobre l'avortament, etc. Vam optar per abstenir-nos davant d'aquell poti poti sense massa sentit.
 
Finalment, tres mocions del PSC. Una sobre els fets de Lampedusa, via una proposta provinent del Fons català de cooperació i desenvolupament, que vam votar-la favorablement, ja que pensem que tots plegats, amb Europa al capdavant, ens hi hem de posar d'una vegada i per totes, perquè no es tornin a produir mai més situacions tant vergonyants. Les altres dues, contra el Govern de la Generalitat. Una perquè es compleixi la llei de la Dependència, i l'altra perquè la Generalitat es decideixi a erradicar la pobresa del nostre país. Poc cal que us aclareixi al respecte. Si en els temps del Tripartit no s'hagués efectuat una renúncia tant flagrant a les competències pròpies i per tant, als recursos que també ens corresponen, ara no ens trobariem com ens trobem. Si l'estat complís amb llurs obligacions i abonés els diners que ens corresponen, també la Generalitat podria complir; i, què voleu que us digui, si fossim un estat independent es podria complir aquesta llei amb escreix!
 
Em resta comentar-vos l'apartat de Precs i Preguntes per deixar enllestida tota la crònica del ple.
 
Per cert, si voleu entrar a la web municipal, www.palauplegamans.cat, i escoltar el darrer ple, no us perdeu, en el punt dels Pressupostos, la intervenció del regidor Pedro Sánchez. El portaveu del PP va carregar, de forma contradictòria i inexplicable, contra el sistema de recollida porta a porta que es va implantar durant un govern del que ell en formava part; i l'actual regidor de l'àrea va fer una defensa a ultrança d'aquest sistema, les seves avantatges de tota mena, el seu reduït cost per a les arques municipals, etc. No va dubtar en felicitar d'una forma explícita, clara i eloqüent a l'anterior govern per la decisió presa, i pel fet que Palau-solità i Plegamans està recollint premis i reconeixements arreu per disposar d'aquest sistema que serveix d'exemple a seguir no només a Catalunya, sino a nivell de tot Europa!