dimarts, 8 d’abril del 2014

JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA O POLITITZACIÓ DE LA JUSTÍCIA, TAMBÉ A NIVELL LOCAL

Fa dies que hi penso. I és que, tot allò que veiem i llegim a diari respecte de responsables polítics imputats per motius diversos, tot el safareig que s'en fa, tot el mal que es fa a la Política amb tota mena d'acusacions que la majoria de vegades acaben amb res; tot plegat, fa que la Política, o els polítics, s'allunyin cada vegada més de la societat. I, no és que sigui culpa dels uns o dels altres. Potser sí que els mitjans de comunicació li presten una atenció que no correspon amb el que realment significa estar imputat per una denúncia, querella o per expressa petició d'un fiscal o un jutge. Ni tampoc per l'interès, més o menys justificat dels uns i dels altres. La culpa crec que és de tots. Perquè, quan algú resulta imputat, sempre fa que el seu adversari intenti aprofitar aquella circumpstància per intentar treure'n profit polític o electoral. Hem jugat massa al "I tu més", sense aturar-nos a pensar que la condició humana té unes determinades mancances i que de persones amb pocs escrúpols, manca de valors i actituds il·lícites n'hi ha a totes les organitzacions, entitats, professions i empreses.
 
Tot això em porta a reflexionar sobre aquesta qüestió i les seves conseqüències a nivell local. Perquè no és pas el mateix llegir notícies sobre Bárcenas, cas Gurtel, cas ITV, Millet i més, que parlar de persones properes, veïnes conegudes i saludades pel fet de viure al mateix poble i trobar-les a diari pel carrer, a comprar o prenent un cafè.
 
Sou molts, (potser masses) els que m'heu preguntat o fins i tot insistit, en que entri a fer valoracions sobre aquesta querella criminal que l'Inspector en cap de la Policia Local del nostre poble ha interposat contra l'Alcaldessa, la regidora Marcuello i el sotsinspector de la mateixa policia per un pressumpte delicte d'assetjament laboral. Qui esperi de mi una resposta encaminada a l'habitual brega política, el defraudaré. Ja a la pàgina de CiU de la revista Palau Informatiu del mes de març, expressavem el nostre més absolut respecte per la Justícia i les seves decisions, i més quan hi ha un assumpte en fase d'instrucció o investigació. No seré jo, (com sí fan i han fet molts altres) qui intenti atacar per totes bandes a les persones afectades només pel fet de tractar-se de l'Alcaldessa i la Regidora de Seguretat Ciutadana aprofitant la meva condició de Portaveu del principal grup de l'oposició. Potser sí que, per pur defecte professional, parteixo de la base que una imputació és només un dret que se li atorga a una persona contra qui s'ha formulat algun tipus de denúncia penal, perquè es pugui defensar amb totes les garanties. I això, no presuposa en cap cas la seva futura culpabilitat. Tinc l'arxiu del meu despatx ple d'expedients amb imputats que han acabat absolts. Però, efectivament, hi ha qui sí que pretén aprofitar-se d'aquest tipus de circumpstàncies per mirar d'obtenir un dubtós rèdit polític. Altra cosa és, a partir del moment en que és dictada sentència i aquesta esdevé ferma. Aleshores, en cas de condemna penal, sí que cal fer no només les valoracions que corresponguin, sino demanar que s'assumeixin les responsabilitats fins al final!
 
Voldria recordar com, a partir de 1995, quan el PSC de Palau va assolir l'alcaldia, de seguida es va posar a treballar en interposar una querella criminal contra l'Alcalde Joan Payola, l'arquitecte municipal i la mateixa secretària del consistori per un pressumpte delicte de prevaricació. Sí, una querella presentada l'any 1997 que va finalitzar amb una sentència absolutòria pel juliol del 2007! Mentrestant, tot l'equip de govern de la legislatura 1991/1995 va estar imputats, va haver de prestar declaració assistits d'advocat, etc. Quan el PSC, junt amb ICV i la Veu, torna a governar, després d'una pausa de quatre anys al 2011, de seguida s'hi posen, amb tota mena de maniobres i argúcies, per tal que, amb l'excusa del famós SWAP, tornar a imputar a l'Alcaldessa precedent, un altre cop a la pobra Secretària municipal, a l'anterior interventora i a tot aquell que els pogués resultar molest. Per si això no fos suficient, al final de la legislatura anterior, uns particulars interposen querella contra l'Alcaldessa, el Regidor Serravinyals i l'arquitecte municipal perquè consideren lesionats els seus interessos en la desprotecció d'una finca pel nou POUM. I resulta que, quan entra el nou govern, la circumpstància que va motivar aquella querella es modifica d'acord amb les pretensions dels querellants en el redactat del POUM en qüestió!
 
Partint de la base que tot això és el que hem de mirar d'evitar, o al menys, ja no que no es denunciï el que es cregui oportú, sino que no es faci servir la Justícia com a arma política d'atac a l'adversari. Potser sí que em direu que la nostra manera de fer i actuar no és la que es porta. M'és igual. No parlaré ni del cas Mercuri, ni d'aquesta querella actual de l'inspector Virgili. Ho farem quan correspongui. Ara volem seguir treballant en positiu, fent propostes, portant-les al ple i aconseguint, per exemple, la no pujada de l'IBI al 2013, les bonificacions a la taxa d'escombraries per a famílies monoparentals, nombroses o gent gran, l'exempció de la plusvalua municipal a les persones víctimes d'un llençament com a conseqüència d'una execució hipotecària, etc. La resta, tocarà quan correspongui. De moment, el més absolut respecte tant per la feina dels jutges com per les persones imputades. I, si em dieu que ells no ho farien, us contestaré que ja ho sé; però que això no vol dir que nosaltres ho haguem de fer!
 



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.