dijous, 24 d’abril del 2014

MOCIONS DE CiU AL PLE D'ABRIL 2014

I ja no només ha passat la Setmana Santa, sino que, després d'un dia de tornar a la normalitat, ens passa pel damunt un nou Sant Jordi. Un Sant Jordi, com sempre, esplèndid, cívic, apassionant i apassionat, expressió del nostre civisme com a poble, de la nostra Cultura i de la nostra especial manera de ser. A Palau, consolidadíssima Fira amb les seves ja tradicionals i habituals activitats, i un molt bon comportament meteorològic que la va fer, si és pot, més immillorable encara.
 
Però, resulta que, passat Sant Jordi, avui és el darrer dijous del mes d'abril, i per tant toca sessió ordinària del ple a l'Ajuntament. I en aquest cas, des del Grup municipal de CiU són dues les mocions que hi presentem. La primera és aquella que ja vam presentar-hi al mes de febrer referent a que l'Ajuntament contractés una assegurança que donés cobertura a les responsabilitats de totes les entitats i col·lectius que facin activitats al carrer. Doncs bé, després d'haver observat com es falsejava la realitat per part de determinats grups al govern municipal, i que s'hagin adonat de la seva mentida en la que es volien instal·lar, al final, s'ha consensuat un acord que, en definitiva, estableix la necessitat de contractar aquesta assegurança per part del consistori però a partir del proper any 2015. Així doncs, no era veritat que aquesta cobertura existís abans del govern liderat per CiU al 2007, sí que va existir durant els dos darrers anys d'aquell govern, i és en l'actual legislatura quan s'havia eliminat i ara hem aconseguit recuperar pel bé de les nostres entitats i col·lectius de tota mena que fan activitats al carrer. No reprodueixo la moció, ja que la podeu trobar consultant les mocions aquí publicades relatives al ple de febrer d'enguany.
 
L'altra moció presentada per CiU es refereix a demanar que l'Ajuntament doni suport a la candidatura referent a que la Cuina Catalana sigui declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, que també rebrà el suport de tots els grups municipals representats al consistori palauenc. La reprodueixo a continuació:
 

 

Moció que presenta el Grup Municipal de Convergència i Unió de suport a la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014.

 

La cuina catalana és un dels elements que conforma la nostra identitat com a poble. És una cuina amb història, ben documentada i universal. Una cuina que cal preservar i difondre, perquè és una representació cultural del nostre país.

Per preservar i difondre aquest patrimoni, que té les seves arrels en el segle XIV, la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG) –una fundació privada sense ànim de lucre, té per objectius l'estudi, la divulgació i la defensa del patrimoni culinari català–  ha endegat una campanya que té per objectiu aconseguir que la UNESCO reconegui la Cuina Catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta campanya, anomenada Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, és un projecte de país de gran abast.

Com a pas previ al reconeixement de la UNESCO, la FICCG ja ha aconseguit que el Parlament de Catalunya reconegui la cuina tradicional catalana com a patrimoni immaterial del país aprovant una esmena a la Llei 2/1993, de 5 de març, de "Foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural". Actualment, també s'estan impulsant altres canvis legislatius per aconseguir que la cuina tradicional catalana sigui declarada Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional (BCIIN).

Atès que la campanya que promou la FICCG ja compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, un important segment de la societat civil, universitats, la indústria agroalimentària i turística del país i diversos organismes i institucions, però encara no arriba a tots els racons del país. Conscients que la candidatura vincula àmbits tan diversos relacionats amb la cuina com la producció alimentària en les seves diferents fases, la cultura, el turisme gastronòmic, la enologia, etc. Per aquest motiu considerem que aconseguir aquesta distinció per part de la UNESCO significarà un important impuls pel país.

Atès que per les aspiracions d'aquesta candidatura és molt important arribar i fer conèixer al màxim de gent que disposem d'un patrimoni viu i ric, que cal protegir i divulgar i que no hi ha millor forma que fer-ho a través de l'administració més identificada i propera als ciutadans de Catalunya, o sigui l'administració local.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per tot això, es proposa al Ple Municipal l'adopció dels acords següents:

 

 

Primer.- L'adhesió de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans a Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, així com la col·laboració econòmica en el seu finançament dins les possibilitats pressupostàries municipals.

 

Segon.- El compromís de difusió de la Candidatura en el màxim d'actes, esdeveniments que es facin al municipi, sobretot de caràcter gastronòmic, cultural, turístic o d'altres que hi puguin tenir relació, tals com Fira Palau, Mercat Medieval, Fira de la Terra, etc.

 

Tercer.- Que es promogui la recollida d'adhesions, signatures, de la Candidatura entre la ciutadania, a títol particular o col·lectiu, d'àmbit municipal, i en especial del Programa escolar que promou la Candidatura entre les escoles del municipi.

 

Quart.- Incorporar a la web municipal el logo de la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014 amb el corresponent enllaç al web www.cuinacatalana.eu.

 

Cinquè.- Comunicar el present acord a la Presidència de la Generalitat de Catalunya,  a la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, així com als establiments de restaurant del nostre poble, als centres escolars d'educació primària del municipi i a l'Associació de Comerciants de Palau-solità i Plegamans.

 




This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.