dilluns, 2 de novembre del 2015

L'IBI: DE PROPOSTA A ARMA LLENCÍVOLA

    Centrem-nos avui en l'anàlisi de com ha quedat regulat i establert l'impost de béns immobles, IBI, després del ple del passat dijous 29 d'octubre.
 
En primer lloc, el que cal recordar, és que a l'IBI actualment a Palau-solità i Plegamans, ja se li apliquen totes les exempcions i bonificacions que la llei estatal permet, en tant que es tracta d'un impost estatal que recapta l'Ajuntament i que constitueix la principal font d'ingressos del consistori. I en aquest sentit, tal i com ja es va aprovar en el seu dia, preveu, entre d'altres la bonificació del 50% de la vivenda habitual a les famílies nombroses.
 
La qüestió més problemàtica d'enguany, ha estat, com sempre, sortir-ne com es pugui de les injustificades i inexplicables condicions a les que sovint ens sotmet el govern del PP.
 
Recordareu com a l'any 2012, el Govern Rajoy es va treure de la màniga, una mesura consistent en que les finques urbanes d'un valor superior a poc més de cent-quatre mil euros en el Cadastre, havien d'incrementar-se en un 6% l'IBI a aplicar per l'Ajuntament. Així, si consulteu aquest mateix bloc i les publicacions de l'època, veureu com el Grup de CiU va presentar una moció que va acabar amb un acord de la unanimitat del consistori, aconseguint que, baixant el coeficient d'unes finques i pujant el d'unes altres, vam fer possible que l'IBI no pugés per als contribuents palauencs i plegamanins.
 
Ara, novament, el Govern del PP, ens obliga de cara al 2016, que aquell increment del 6% que s'havia d'aplicar a les finques de poc més de cent quatre mil euros de valor cadastral, es deixi d'aplicar.
 
si això ho portéssim realment a la pràctica, tal i com ho diu el govern espanyol, clar que els ciutadans veurien rebaixat el seu rebut d'IBI; però també voldria dir, en el nostre cas, que l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, deixaria d'ingressar un total de tres-cents mil euros!
 
Per tant, al final, la solució adoptada ha estat apujar en un 0,29% les finques que superen aquell valor mitjà esmentat, i no tocar les altres. En definitiva, hi haurà un molt petit increment per a un 35% de les finques urbanes, i es quedaran exactament igual, el 65% restants.
 
Vol dir tot plegat, que mantenim, dins dels condicionaments i complicacions a les que ens sotmet l'estat espanyol, la idea de congelar taxes, com així s'ha fet en la resta de tributs i impostos que recapta el nostre ajuntament.
 
dit això, també es va aprovar passar de fraccionar el seu cobrament, de tres a quatre. Així, si fins ara, qui tenia domiciliat el pagament de l'impost el pagava en tres vegades, l'any vinent el pagarà en quatre: Març, Juny, Setembre i Desembre! fent més còmode l'abonament d'aquest impost per als nostres contribuents.
 
Cal dir també, que estem ja preparant la petició al Ministerio de Economía per a la revisió dels valors cadastrals, tal i com ens vam comprometre en el seu moment. Això ha de fer que les finques del nostre poble tinguin els valors reals segons la situació actual del mercat i no la que moltes tenen, molt diferents del que hauria de ser.
 
Finalment, permeteu-me que us parli de dues mocions que es van presentar al ple demanant que sigui subvencionat l'IBI per a aquelles famílies que pateixin situacions de greu precarietat econòmica. Una, presentada per ERC i l'altra pel PP. Si ERC va accedir a negociar un acord consistent en incloure aquesta qüestió a la Comissió de tarifació Social aprovada en el ple de setembre, no va ser igual en el cas del PP qui, tot i acabar "A regañadientes" acceptant que també s'hi inclogués,pretenia que això ja s'apliqués pel 2016 i que acceptéssim tot un seguit de bases reguladores ja redactades, sobre les que ens volien fer creure que havien treballat molt, però que, a l'hora de la veritat, es va descubrir que es tractava d'un enganxar i copiar d'unes altres d'un determinat Ajuntament vallesà. El tarannà del PP, com no podia ser d'una altra manera, molt diferent i distant del d'ERC. La moció dERC fou aprovada i la del PP rebutjada.
 
Pel gener es constituïrà la Comissió de Tarificació Social, i allà és on es discutiran les diferents propostes per portar-les a l'aprovació del Ple!
 



El software de antivirus Avast ha analizado este correo electrónico en busca de virus.
www.avast.com