diumenge, 8 de gener del 2017

VOLEM SER MUNICIPI TURÍSTIC?

Sí. Ja sé que han passat molts dies des que vaig escriure per darrera vegada en aquest blog. Però, entre àpats nadalencs, el gaudir de la família i algun petit viatge, la veritat és que ni tan sols hi he pensat.
 
De fet, són moltes les qüestions que, per raó de l'actualitat, podria comentar. Però, si ens centrem en el que m'afecta en alguna de les meves competències de govern, és evident que el que cal afrontar amb serenitat i capacitat d'influència política pel bé dels interessos del nostre poble, és la nova llei sobre el Comerç, els serveis i les Fires que s'ha posat en marxa en el Parlament de Catalunya. Estem parlant d'un projecte de llei, que ja s'ha treballat amb els representants dels grans sectors afectats, i que com a projecte que és, estarà subjecte a millores i modificacions substancials, tant en el pla parlamentari com en el propi del Comerç, els Serveis, les Fires i el Turisme.
 
Des de l'àrea de Comerç, com ja sabeu, s'han endegat diverses iniciatives per tal de millorar la seva implantació, dinamització, promoció..., i la col·laboració necesària amb l'Ajuntament. Ja coneixeu l'estudi que està portant a terme la Cambra de Comerç de Sabadell i les diagnosi a més de vint establiments del poble. Però, també estem treballant en l'elaboració d'un calendari únic d'activitats relacionades amb el comerç local a consensuar entre tots els comerciants i en altres fronts i criteris de funcionament dels que espero poder oferir-vos més novetats en ben poques setmanes.
 
Però, com tantes vegades hem comentat, resulta que, gràcies a la tasca portada a terme, cap a mitjans dels anys noranta per l'Ajuntament i l'Associació de Comerciants, es va aconseguir que el nostre municipi fos declarat com a Turístic. I són moltes les ocasions en les que ens hem interrogat sobre les causes o raons que van portar a fer aquesta petició. La conclusió última, és que només es perseguia que els nostres comerciants tinguessin la possibilitat d'obrir els comerços en diumenges i festius. I és així com hem arribat fins avui, sabent que un nombre important d'establiments obren en diumenge i que són moltes les persones d'altres pobles veïns que, aprofiten aquest fet per venir en dia festiu a fer les seves compres i, per què no, aprofitar per quedar-se a dinar també a Palau.
 
Ara, amb la nova proposta de llei sobre el Comerç, el que es pretén és regular d'una forma global tota l'activitat comercial, els serveis, les fires i la catalogació dels municipis com a turístics. És a dir, ja no es tracta només, com fins ara, de regular els horaris comercials (també anul·lats pel tribunal constitucional espanyol presidit per un militant del PP) sino que es cerca regular tota l'activitat del comerç a Catalunya.
 
I aquí és on topem amb els nous requisits que es proposen com a condició sine qua non, per tenir la consideració de municipi turístic. Unes condicions que, de donar-se, seran revisades cada quatre anys i per tant, caldrà renovar aquesta qualificació cada vegada que finalitzi un periode quatrianyal.
 
Diu el projecte de llei que, per tal de poder obtenir la declaració de municipi turístic, s'hauran de complir algun dels quatre supòsits següents:
 
1. Que un municipi disposi d'un bé declarat patrimoni de la humanitat, o immoble d'interès cultural integrat en el patrimoni històric-artístic, que generi una afluència anual acreditada de visitants.
2. Que aculli algun gran esdeveniment esportiu o cultural important d'àmbit nacional o internacional que generi una gran afluència de visitants.
3. Que disposi d'una gran àrea comercial que generi també una important afluència de visitants de fora de Catalunya.
4. Que disposi d'una zona portuària on operin creuers amb un mínim de quatre-cents mil visitants l'any. 
Així, quan anem a la Diputació, Consell Comarcal, Generalitat..., i ens preguntin que quantes pernoctacions tenim, s'ens quedarà de nou aquella cara de circumpstàncies que, ens portarà novament a pensar que no sabem per on enfocar la cosa.
 
Sí que, avui per avui, podem dir que la Diputació ens ha confirmat l'elaboració d'un Pla de Turisme que ens ha de guiar per tal que poguem aprofitar els moltíssims atractius de tota mena que sabem que tenim i que encara, potser, no hem sabut difondre de forma adequada. Gaudim d'un gran patrimoni cultural, natural, paisatgístic, patrimonial, arqueològic... que hem de saber promocionar. Hem de poder aconseguir que un equipament hoteler s'instal·li al nostre poble i que acabem els treballs per a una concessió administrativa de restaurant amb les seves activitats turístiques paral·leles a la masia de l'Hostal del Fum. Hem de saber aprofitar aquesta nova legislació en positiu per clarificar el nostre posicionament a la comarca i al país, que doni l'impuls necessari als nostres comerciants i a la imprescindible promoció dels grans atractius que tenim com a municipi del Vallès "Central".
 
Sí. S'ens gira feina! Però, potser es tracta de la gran oportunitat que estàvem esperant per poder donar l'impuls definitiu al nostre teixit comercial i al gran atractiu turístic que ningú ens ha de convèncer que tenim!



Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com