divendres, 28 d’abril del 2017

PLE D'ABRIL 2017: REBUIG POLÍTIC A LES CONDEMNES PEL 9N!

Últim dijous del mes, això vol dir que toca Ple municipal. I ahir, amb un ordre del dia de deu punts, van ser diverses les temàtiques debatudes i votades, algunes amb un important calat de caire polític i d'altres amb prou transcendència pràctica pel nostre poble.
 
En primer lloc, un cop aprovada l'acta del ple anterior, va ser presentat el document que, per imposició expressa del POUM i perquè així ho requereix l'àrea de Territori de la Generalitat, determina i delimita el que s'anomena Trama Urbana Consolidada, TUC, que no és altra cosa que concretar amb tot detall quina és la zona que delimita on s'ha de desenvolupar principalment el comerç del nostre poble. Extrem aquest que, considerant, com sempre diem, que aquest és un municipi sense un centre clar, amb molts barris i urbanitzacions, doncs que cal definir molt bé el que es considera centre, al voltant del qual cal potenciar i consolidar el comerç i l'activitat relacionada. Es tracta d'un document prou extens i molt ben elaborat des d'un punt de vista tècnic que fou aprovat per ampla majoria, si bé el regidor de la CUP s'hi va abstenir i el d'ERC hi va votar en contra. El primer va argumentar que no podia donar suport a un document que venia a cumplimentar un POUM amb el que sempre hi havien estat en desacord, i ERC va manifestar el mateix però, en canvi, hi va votar en contra, si bé cal tenir en compte que, en l'acció conjunta portada a terme durant l'anterior mandat entre CiU i ERC els motius d'oposició al POUM no tenien absolutament res a veure amb això, sino més aviat amb determinades desproteccions del patrimoni i d'alguna zona agrícola. Potser és que, davant determinades afirmacions d'altri, va pensar que no podia ser menys, sense haver interpretat que un vot no favorable no significava pas en contra sino una abstenció. anècdotes a banda, el cas és que, catorze dels regidors dels setze presents (ja que el regidor Heras segueix desaparegut en combat) hi van donar suport, i ara disposem d'una altra eina important per al desenvolupament i consolidació de l'activitat comercial al nostre poble.
 
en segon lloc fou aprovada per unanimitat i sense debat, la bonificació del 95% de l'impost per a la construcció de l'ampliació amb tots els seus equipaments de l'escola de can Periquet que, com sabeu, a partir de l'any vinent s'hi començaràn a fer classes d'ESO.
 
Des de l'àrea de Medi Natural, la regidora Fernández va portar dos punts d'acord al plenari. L'un relatiu a l'adhesió de l'Ajuntament a l'anomenada Declaració de Sevilla: El compromís de les ciutats per l'Economia Circular, i també l'adhesió a l'acord polític per la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona. Com hom es pot imaginar, també va rebre el suport de l'immensa majoria dels electes presents, amb determinats matisos que van provocar alguna abstenció. Es tracta, en definitiva de deixar clar el compromís del nostre consistori amb el Mediambient, amb el reciclatge, amb la reutilització..., com ja es va començar a fer des de l'any 2009, així com amb la qualitat de l'aire, amb tota mena d'accions encaminades a la millora del mateix i evitar activitats contaminants.
 
En el punt 6 de l'ordre del dia figurava la nostra moció, sota el títol de La Justícia no és Política, de rebuig polític a les sentències condemnatòries al President Mas, la Vicepresidenta Ortega i els consellers Rigau i Homs, instar a les institucions europees a fi que adoptin mesures contra la deriva antidemocràtica del govern espanyol, instar a tots els ciutadans i ciutadanes perquè s'adhereixin al Pacte Nacional pel Referèndum i que es facin arribar aquests acords a les entitats municipalistes, la Generalitat i el Parlament de Catalunya. Fou aprovada per vuit vots favorables del PDECAT - DEMÒCRATES, ICV, la CUP, ERC, Guanyem Palau i el regidor Miquel Truyols, l'abstenció dels cinc regidors del PSC i el vot en contra de C's i PP.
 
ERC va presentar una moció destinada a millorar el correcte us de l'espai públic amb animals domèstics. Després de converses i negociacions amb la regidora de Salut Pública, Carme Cabeza, es va arribar a un consens de cara a millorar el cens dels animals de companyia i que s'emprenguin determinades campanyes de conscienciació col·lectiva, la qual cosa va fer que fos aprovada d'una forma directa i sense cap mena de debat ni intervenció per cap dels regidors presents al saló de plens.
 
El Grup municipal de C's va presentar una moció demanant que s'instés a la Federació de Municipis de Catalunya a  que procedeixi a destituir al seu president, Xavier Amor, pels casos de corrupció pels que sembla està essent investigat. La moció fou rebutjada, tot i que els posicionaments van ser molt diversos, votant-hi a favor només els dos regidors de C's, el PP i la CUP. Nosaltres hi vam votar en contra perquè, com tantes vegades hem explicat, no podem fer dimitir a qui només està investigat, sense que hi hagi, ni tan sols, una acusació en contra. Vaig voler deixar clar què és una fase d'instrucció i una de judici oral, si no hi ha arxiu de la causa, tenint en compte que ser una persona investigada no presuposa res i menys en un sistema on cal prioritzar per damunt de tot la presumpció d'inocència. Això, deuria descol·locar al portaveu de C's que el va fer afirmar que gaire bé l'havia convençut com advocat, però que ells seguien pensant que el Sr. Amor havia delinquit i per tant calia fer-lo plegar. No va prosperar, i en conseqüència, res de res.
 
ICV portava una moció referent a la defensa de les persones pensionistes i jubilades. Tothom hi va votar a favor a excepció del PP.
 
Finalment, el Govern va presentar una moció, amb l'objectiu que tot el consistori s'afegís al clamor general per la reinversió del superàvit i la reforma del sostre de despesa als municipis. Com recordareu, la setmana passada l'equip de Govern ja va convocar una roda de premsa a l'efecte. I, efectivament, malgrat les reticències inicials del PP, al final fou aprovat per la unanimitat del ple municipal.
 
Suposo que, donat que es va fer força tard, poques van ser les preguntes al govern per part dels regidors de l'oposició.

Virus-free. www.avast.com