divendres, 7 de juliol del 2017

FOC, INFORMACIÓ, PORS I SOLIDARITAT DE POBLE!

Quan durant el cap de setmana dels dies 17 i 18 de juny passats l'Alcaldessa em va delegar com Alcalde Accidental, amb aquelles calors absolutament desproporcionades que vam patir fins poc després de Sant Joan, el que més em preocupava era la possibilitat que es produís algun incendi en les zones forestals, marges o camps de secà que, amb l'escassetat de pluja d'enguany, es constitueixen com un veritable polvorí susceptible d'incendiar-se a la mínima imprudència o falta de diligència de segons quines persones. Més encara en uns dies on es comencen a sentir els petards que moltes vegades poden anar a parar a matolls o vegetació seca que ben poca cosa necessiten per abrandar-se amb rapidesa. I, efectivament, el mateix dissabte 17 cap al migdia ja vam patir un conat d'incendi en un camp de la zona de l'antic camping Palau ràpidament sofocat per la ràpida actuació dels bombers. De la mateixa manera que l'endemà s'en va produir un altre en un cobert i barbacoa d'una vivenda a la zona de la Pineda, també ràpidament sofocat per bombers i agents policials.
 
De fet, va cridar-me l'atenció, de forma positiva, que la nit de Sant Joan transcorregués plàcidament sense grans ensurts. I vaig pensar que, malgrat s'observa un elevat grau d'incivisme, encara som més els qui vetllem perquè no patim grans adversitats provocades per petites negligències. Cal dir però, que només n'hi ha prou amb un imprudent, com perquè es pugui provocar una situació de descontrol a conseqüència del foc.
 
El passat dimarts dia 4 de juliol, a l'hora de dinar, van sonar totes les alarmes a través dels telèfons mòbils al detectar-se darrera mateix del centre educatiu els Castanyers, una columna de fum. Es va avisar amb total rapidesa als bombers els quals van fer acte de presència d'una forma immediata. La velocitat del vent de Marinada va fer que el foc s'anés extenent cap al nord, que vol dir en direcció a Caldes, és a dir, cap a la zona dels Turons i can Falguera, entrant fins a can Figueres, provocant veritables situacions de pànic entre els veïns.
 
Al final, podia haver estat molt però que molt pitjor. Però, l'actuació de les deu dotacions terrestres dels bombers, els helicòpters, l'avió, els agents forestals, els voluntaris de Protecció Civil, la Policia Local...., tots, però que tots, molt importants i imprescindibles. Però noi, què dir de la gent, els veïns, els amics dels veïns, els que no són amics ni coneguts, els operaris de telefonia encarregats d'instal·lar la fibra òptica a la zona dels Turons...; tots, com un de sol, es van llançar a ajudar a les tasques d'extinció, a fer companyia a persones grans i petites que es trobaven soles a les seves llars, a utilitzar el que fés falta per actuar i prevenir vivendes del foc. Sort en tenim en aquest poble de gent tant solidària, tant noble, tant altruista, respectuosa, lleial i amable! Tenim una gran sort de gaudir d'aquest bon veinatge. De detectar que no tot és incivisme. Que són quatre, per no dir tres, els que ofereixen, en molts casos, una mala imatge del nostre poble amb les seves actituds poc cíviques. Però, a l'hora de la veritat, a la d'arremangar-se, allà hi som tots per donar el que sigui de nosaltres mateixos per tal d'evitar mals del tot irreparables.
 
Hi ha qui, des de fora, només mira si el polític de torn hi ha anat. Si hi posa de la seva part, etc. Jo, penso que el polític és un veí més que ha de treballar i vetllar per la seguretat de tots. Ha d'actuar com un més ajudant com els altres, o prenent decisions en funció de les recomanacions i informes dels experts. El que no cal, és que estigui al mig fent nosa, fent fotos per demostrar el que sí fa un i no fa l'altre. L'Alcaldessa era fora de Palau i quan va arribar es va anar a preocupar pel que passava. Per si des de l'Ajuntament calia activar algun tipus de protocol en funció del que recomanessin bbombers i agents actuants. Hi havia, en canvi, qui es preocupava més de les fotos per després publicar ves a saber què.
 
Reconeixement a part mereix la gran tasca i servei dut a terme per Ràdio Palau, informant de forma puntual i en temps real de l'evolució del foc. D'altres mitjans oferien informacions poc correctes i del tot inexactes.
 
en definitiva, dimarts vam demostrar ser un gran poble que sap estar al lloc que li correspon quan toca. Cadascú amb la seva aportació en funció del seu rang o situació. Ens hem de felicitar com a poble..., i hem d'agraïr als nostres veïns i veïnes de Palau i de Plegamans, la seva predisposició davant situacions d'emergència. em diuen que ahir encara fumejava el paller de can Torrents. Vagi també la nostra solidaritat amb la família Serracanta per les pèrdues patides en la seva explotació agrícola i ramadera; però també cap a totes les famílies que van trobar-se el foc davant de casa i que, entre tots, es va evitar l'afectació a les seves llars!
 

Virus-free. www.avast.com