divendres, 24 de novembre del 2017

S'HAURIA POGUT EVITAR?

No sabeu del que us vull parlar. Però la resposta és que Sí!
 
Dijous de la setmana passada, vaig assistir, en tant que Portaveu o representant del Grup municipal del PDECAT - DEMÒCRATES a l'Ajuntament, al programa de Ràdio Palau, Palau a Debat. Hi van assistir representants de totes les forces polítiques amb representació municipal, a excepció del PP, que es veu que això dels debats no acaba d'anar amb ells; i no ho dic pas perquè no hi assistís aquell dia, sino perquè mai hi van. En el debat, el tema principal fou la nostra sortida del Govern municipal. I no cal pas que us expliqui ara novament el que ja hem explicitat en diverses ocasions i que podeu trobar per escrit en molts dels apunts precedents d'aquest mateix blog. A ningú se li escapa que el posicionament del PSC en relació a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i tots els seus efectes, o amb l'empresonament de mig Govern i l'altre mig a l'exili (ara que diu que la Junta Electoral ha prohibit a TV3 parlar de Govern a l'Exili), els Jordis, i tantes i tantes coses, que van provocar que la gestió o, diguem-ne, convivència en el sí del Govern, resultava del tot impracticable o millor dit incompatible. Ara que dic això del Govern a l'exili, com que a mi encara no m'ho han prohibit, seguiré parlant i insistint més que mai en que tenim al President Puigdemont i a quatre dels Consellers del Govern legítim de la Generalitat, exiliats a Brusel·les, internacionalitzant així el procés sobiranista català, traient a relluir les mancances democràtiques d'un estat represor i corrupte com l'espanyol, i en definitiva, evitant el segur empresonament si tornéssin cap a casa.
 
Tornem al debat de la Ràdio. Em va cridar l'atenció, el fet que, en general, es valorés de forma positiva aquesta nostra sortida del Govern. Uns, manifestàven que això ja es veia a venir des del primer dia, i d'altres que, posicionaments polítics o ideològics a banda, consideràven que havia estat una decisió coherent. Vaig voler deixar ben clar, que la nostra actuació a partir d'ara, no serà la de fer de comparsa, de recolzament des de fora del Govern a canvi que aquest mantingui els compromisos en el seu dia subscrits, ni res d'això. Evidentment, nosaltres vetllarem perquè, per una banda s'apliquin els principis programàtics amb els que ens vam presentar a les eleccions del maig de 2015, però, per una altra, perquè s'executi fins al seu total compliment, el Pla de Govern en el seu dia subscrit amb el PSC i al que posteriorment s'hi va adherir Guanyem Palau en tots els seus extrems.
 
Però, la gran pregunta formulada fou: S'hagués pogut evitar? I observo que aquesta no és una pregunta que sorgís en ple debat radiofònic, sino que és quelcom que la gent em segueix plantejant encara avui al carrer. Clar, dona la sensació, en molts casos, que l'acord entre el PSC i el nostre Grup fos quelcom molt ben assimilat per la ciutadania en general (i això ens satisfà), però, també és cert que, a la vista de la mobilització tant gran existent, també al nostre poble, en relació al procés sobiranista, començant pel Referèndum del dia 1 d'octubre, i acabant pel suport al 155, la negativa a la col·locació d'un llaç groc al balcó de l'Ajuntament, etc, hagi provocat una sensació que, amb nosaltres al Govern, tot això s'hagués pogut evitar de diverses maneres.
 
A mi, s'em va "escapar" una de les propostes que ja, des de començaments de l'estiu passat, havia plantejat al Govern i a la pròpia Alcaldessa, que no semblava pas que provoqués una resposta en negatiu inicialment. De la mateixa manera que el 4 d'octubre de 2014 em va delegar (i jo era Cap de l'Oposició) per lliurar la moció a favor de la Consulta del 9N al President de la Generalitat, Artur Mas, com un més dels aproximadament vuit-cents alcaldes i alcaldesses que hi van assistir..., ara, a la vista de l'acord de Governabilitat existent i que el darrer dels punts del Pacte d'investidura subscrit amb el PSC establia que els sotasignants es comprometien a aplicar allò que es derivés dels resultats de les eleccions a celebrar el 27 de setembre de 2015, tenint en compte que les forces independentistes van obtenir molt més del doble dels vots al nostre poble que totes les altres formacions juntes, crec que, a l'empara de tot això, s'hagués pogut trobar alguna solució viable.
 
Quan dic solució, em refereixo a que es podia haver actuat sota els mateixos criteris emprats pel lliurament de la moció del 4 d'octubre de 2014. Que, a l'hora de decidir quins centres o col·legis podrien destinar-se al Referèndum del dia 1 d'octubre (que malgrat tot vam aconseguir que es signés una comunicació adreçada a la Generalitat manifestant que els col·legis propietat d'aquesta podien ser utilitzats pel referèndum), podia haver efectuat delegació expressa d'alcaldia, com en tantes altres ocasions s'ha fet. O que, tant pel mateix dia 1 d'octubre com per als dies precedents, podia, l'Alcaldessa, haver trobat qualsevol excusa personal, familiar, de feina o de vacances, per delegar-me de nou l'alcaldia accidental, i així, sota la meva més absoluta responsabilitat, haver pogut gestionar les claus de les escoles destinades a Col·legis Electorals, haver obert l'Ajuntament per fer el recompte final dels vots, i tantes i tantes altres coses per aconseguir una major normalitat en aquella jornada històrica per a Catalunya. I no només això, sino que, amb aquest gest, en aplicació d'aquell acord d'investidura, els ciutadans hauríen valorat en gran manera aquella fórmula assolida i s'hagués estalviat el munt de crítiques i situacions de tensió del tot innecessàries dels dies successius.
 
Per tant, ja veieu que he tardat força a pronunciar-me al respecte. Però, aquesta és la realitat, i davant de la insistència de moltes persones, he cregut oportú de pronunciar-me públicament, més enllà que ja ho vaig fer a l'esmentat debat radiofònic.
 
Consti també, que puc entendre que les raons ideològiques del PSC o la disciplina imposada des de la cúpula del partit, els impedís actuar de la manera que ho he plantejat. Però, ni nosaltres ni les bases dels nostres partits, han considerat que, mantenir-nos dins del Govern com si res no hagués passat, fos convenient per a les nostres formacions.
 
En els propers dies aniré analitzant les diferents consecucions que, des de les nostres àrees de responsabilitat en el Govern municipal, s'han assolit amb plena satisfacció. Insisteixo que, durant els més de dos anys al Govern, hem treballat amb llibertat i respecte amb les úniques limitacions que ens imposen les lleis espanyoles i les restriccions pressupostàries que s'en deriven. Però, per damunt de tot, som polítics que actuem sota uns principis ideològics que en cap cas no podem ni volem traïr!
 

Virus-free. www.avast.com